Annonce

Annonce

Comwell Hotel bag komfur i køkkenet

I puljen for 2023 er der ca. 19 mio. støttekroner til private og offentlige køkkener, som drømmer om mere økologi og ønsker at kunne skilte med Det Økologiske Spisemærke. Foto: Claus Petersen

Landbrugsfond er klar med en stor pose penge til omlægning af køkkener

Professionelle køkkener har igen i år mulighed for at søge økonomisk støtte til kompetenceudvikling af køkkenpersonale i forbindelse med omstilling til økologisk drift.

​​I kølvandet på en landsdækkende kampagne med fokus på de positive fordele, der er for spisesteder og professionelle køkkener, når de professionelle køkkener omlægger til økologi og får Det Økologiske Spisemærke, åbner Fonden for Økologisk Landbrug (FØL) nu for en ny pulje med omlægningsstøtte til både private og offentlige køkkener.

Baggrunden er, at ikke alle køkkener råder over de nødvendige faglige kompetencer, som skal til for at sikre en vellykket omlægning til hel eller delvis økologisk drift. For at hjælpe dem på vej åbner FØL for ansøgninger til en pulje på ca. 19. mio. kr., som er øremærket til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og tilknyttede medarbejdere med fokus på viden om bæredygtig produktion af måltider, De officielle Kostråd, madspild og brug af sæsonvarer.

Vi skal have flere med på øko-rejsen. Derfor opfordrer vi til, at de professionelle køkkener søger puljemidlerne.

— Simon Rask, sektionsleder i Fødevarestyrelsen

Både offentlige og private professionelle køkkener kan ansøge om støtte til en mere bæredygtig drift. Ifølge Fødevarestyrelsen har den økologisk omstilling gennem flere år bidraget til at højne økologiprocenten i de mange daglig​​e måltider, der serveres i ude i landets professionelle køkkener, hvilket er til gavn for både biodiversitet, vandmiljø og dyrevelfærd.

Sidste chance for private køkkener

”Vi skal have flere med på øko-rejsen. Derfor opfordrer vi til, at de professionelle køkkener søger puljemidlerne,” siger Simon Rask, sektionsleder i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår det, at der sidste år blev uddelt godt 14 mio. kr. til i alt 20 projekter. Ubrugte midler fra 2021 er overført til 2022-puljen, hvor der derfor er mulighed for at hente støtte for i alt 19 mio. kr.

Årets ansøgningsrunde er samtidig sidste mulighed for at søge om støtte til kompetenceudvikling i de private køkkener under den nuværende ordning, som fortsætter yderligere to år for de offentlige køkkener.

”Vi håber, at puljemidlerne til kompetenceudvikling af køkkenpersonale også kan få mange flere private hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder til at prioritere klima, økologi og bæredygtighed,” siger Simon Rask.

Den holdning deler han med Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, som håber, at der bliver rift om midlerne, så der igen for alvor kan komme gang i omlægningen i foodservicesektoren efter to udfordrende år med coronanedlukninger.

”Det kræver, at de madprofessionelle får indsigt i, hvad der skal til, og her kan midlerne fra puljen være en stor hjælp,” siger Torben Blok, som gennem flere år har arbejdet for både at øge økologiprocenten og antallet af økologiske spisemærker i landets mange professionelle køkkener.

Genvej til Det Økologiske Spisemærke

Et af målene bag køkkenpuljen er netop at understøtte udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke, som er en gratis, statslig mærkningsordning, som dokumenterer, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Mærket findes i tre udgaver: guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).

I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke i Danmark. De omfatter alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller, og ifølge Torben Blok vil alle køkkener i løbet af relativt kort tid kunne tage det første skridt og omstille driften, så de får mulighed for at skilte med Det Økologiske Spisemærke i bronze.

Puljen understøtter samtidig udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke, som er en gratis, statslig mærkningsordning, som dokumenterer, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Mærket findes i tre udgaver: guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze.

Vi skal have pengene ud at arbejde, så vi kan få mere og bedre økologisk mad i hele landet.

— Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening

Han oplyser, at Økologisk Landsforening arbejder med omlægningsprojekter rundt om i hele landet. Derfor er han også bekendt med, at der stadig er områder af landet, hvor der er lidt for langt mellem spisemærkerne.

Han peger især på Nord- og Sønderjylland og Sydsjælland som områder, hvor der er et oplagt potentiale for at få mere økologi på menukortene.

”Jeg håber, at puljen kan være med til at sætte nye projekter i gang og skabe nye lokale netværk, hvor køkkenerne kan dele deres erfaringer. Vi skal have pengene ud at arbejde, så vi kan få mere og bedre økologisk mad i hele landet,” siger Torben Blok.

Læs mere på Det Økologiske Spisemærkes hjemmeside.

Læs mere og ansøg her:

Der er 19 mio. kr. i puljen

Fonden for Økologisk Landbrug er klar med en pulje på 19 mio. kr. til omlægningsprojekter, der bliver gennemført i landets professionelle køkkener i 2023.

De kan få støtte:

  • Kommuner, regioner og statslige institutioner som ønsker at indføre flere økologiske råvarer i køkkenerne

  • Virksomheder, som driver offentlige eller private køkkener, med henblik på omlægning af køkkenerne

  • Virksomheder med henblik på omlægning af egne private køkkener

  • Konsulentvirksomheder, uddannelsesinstitutioner o.l. som yder bistand til kompetenceudvikling af medarbejdere i enten offentlige eller private køkkener

Fristen for at ansøge om midler hos Fonden for Økologisk Landbrug er 26. september 2022.

Flere artikler fra samme sektion

Ungt plantekorps skal sætte skub i det grønne køkken

Madkulturen har sat et talenthold bestående af 35 madentusiaster i alderen fra 19 – 28 år. De er udvalgt til at inspirere og motivere deres jævnaldrende til at omfavne flere økologiske, plantebaserede måltider.

13-05-2024 3 minutter Mere grønt

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering