Annonce

Annonce

Alle modtagerne af spisemærker er samlet på scenen

Det er kun tre uger siden, at hele branchen var med til at fejre mange af de professionelle køkkener, som i år har fået Det Økologiske Spisemærke. Nu har politikerne droppet mærkerne. Foto: Jesper Rais

Efter slagtning af spisemærket: »Jeg er dybt chokeret«

Køkkenprofessionelle er rystede over, at regeringen har fjernet midlerne til at drive Det Økologiske Spisemærke. De betegner mærket som det vigtigste redskab for omlægningen til økologi.

”Det er vanvittigt!”

”Mega ærgerligt.”

”Jeg er dybt chokeret.”

”Hold nu kæft.”

De køkkenledere, som Økologisk Nu præsenterede for beslutningen om at nedlægge spisemærkeordningen, troede ikke, de hørte rigtigt, og budskabet blev nærmest modtaget med vantro.

”Det er den dårligste nyhed, du nogensinde har bragt mig. Jeg er i chok…” sagde Mona Carøe, cheføkonoma på Regionshospitalet Randers, da Økologisk Nu kunne fortælle hende, at alle Folketingets partier minus Enhedslisten har besluttet at skrotte Det Økologiske Spisemærke.

”Jeg mangler ord. Det er den omlægning, som vi har arbejdet for gennem 15 år, som politikerne nu skyller ud med badevandet. Det er ikke til at bære. Det er fuldstændigt katastrofalt, og det er useriøst i forhold til alle de køkkenprofessionelle, som har arbejdet med omlægning af deres køkkener. Spisemærkerne har været et fantastisk redskab at navigere efter. Hvad skal vi nu måle efter?” spørger Mona Carøe, som er forperson for Udvalget for professionelle køkkener i Økologisk Landsforening.

Hun har vanskeligt ved at tro, at spisemærkerne er fortid, og håber, at nogen kan finde de relativt få midler, som er nødvendige for at ordningen kan fortsætte.

”Hele vores hospital er overklistret med guldspisemærker. Skal vi nu fjerne alle dem?"

Hvad skal vi nu måle efter?

Dødsstødet for spisemærkerne lander også som en solid mavepuster hos Jane Vase, køkkenleder på Regionshospitalet i Horsens, som efter ti års omlægning 6. november fik overrakt Det Økologiske Spisemærker i guld.

Det skete, da Økologisk Landsforening havde samlet repræsentanter fra hele den økologiske branche til en inspirationsdag i Skuespilhuset i København, hvor deltagerne var med til at fejre de mange professionelle køkkener, som i løbet af 2023 har modtaget et økologisk spisemærke.

Mærker, som kokke, køkkenledere og økonomaer i hele landet har kæmpet for i mange år. Det gælder også Jane Vase:

”Det var kort tid, at vi fik lov til at beholde vores spisemærke. Det er fuldstændigt vanvittigt. Spisemærkerne er forbrugernes garanti for, at vi har styr på økologien. De er også årsagen til, at vores ansatte kunne gå rundt med rank ryg, da mærkerne giver stor anerkendelse i hele branchen,” siger Jane Vase.

Hun kom til hospitalet i Horsens for to år siden, men har tidligere arbejdet i to forskellige kommuner.

"Alle stederne har omlægningen til økologi været bygget op omkring spisemærket. Det har været guleroden. Hvad skal nu være incitamentet til at arbejde for omlægningen? Hvis der ikke længere er kontrol med økologien, risikerer vi, at økologien også forsvinder. Det håber jeg ikke sker, for vi arbejder med syge mennesker," siger Jane Vase.

Flere artikler fra samme sektion

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager