Annonce

Annonce

Det er godt at høste i tørvejr, men mangel på regn gør det samtidig nødvendigt at vande majs og kartofler.

Plantechef: Hedebølge giver fordele og ulemper

Det varme vejr er strålende for høsten, men det giver udfordringer på andre områder. Majs og kartofler bør vandes, anbefaler økologirådgiver.

En varmebølge er ved at indfinde sig over Danmark, og i flere områder skal folk forberede sig på en regulær hedebølge. Det varme, tørre vejr kommer, netop som landmændene skal til at høste, og det er godt nyt for dem.

"Det giver en nemmere høst og færre tørringsomkostninger. Det gør også, at de marker, der har meget ukrudt, kan blive skårlagt - så kommer der mindre ukrudt med, og så skal man betale mindre for at få det renset," forklarer Claus Østergaard, der er plantechef i ØkologiRådgivning Danmark (ØRD).

Det varme høstvejr er dog ikke udelukkende godt nyt - på andre områder giver det landmændene udfordringer.

"Nogle skal til at så vinterraps, efterafgrøder eller kløvergræs, som skal bruges næste år til køerne, og de kan få vanskeligheder, hvis det bliver ved med at være så tørt. Også afgrøder som majs og kartofler er de nødt til at gå i gang med at vande, og så skal man lave spor gennem majsmarken for at få det gjort," siger han.

Ifølge månedsprognosen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vil det varme, tørre vejr fortsætte en uges tid endnu. Mod slutningen af næste uge bliver vejret formentlig mere ustadigt - dog stadig med temperaturer på op mod 28 grader, mens nedbørsmængden ventes at være noget eller en del under normalen.

I uge 34 kan temperaturen nogle dage nå op mod 25 grader, mens nedbørsmængden forventes at ligge tæt på normalt.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg