Annonce

Annonce

Køer og kalve i halm i en stald - besøgende ses i baggrunden

Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer. Foto: Irene Brandt

Kvaliteten af halm har indflydelse på kalvenes sundhed

FAGLIGT TALT: Prioriter din bedste halm til de helt små kalve og undgå luftvejslidelser.

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Nogle steder i landet har de sidste uger af august 2020 været våde og har således besværliggjort tør bjergning af den sidste halm. Halmens kvalitet har stor indflydelse på kalvenes luftveje, ligesom træk også har det.

Støv i halm er en fællesbetegnelse for:

  • Svampesporer

  • Pollen

  • Bakterier

  • Actinomyceter

  • Mykotoksiner (giftigt affaldsprodukt fra nedbrydelse af mug)

Partiklerne varierer i størrelse og antal, men fælles for dem alle er, at halm af ringere kvalitet har højere forekomster. Kalve i alderen 0-3 uger ligger ned 80-90 pct. af døgnet og har således mulen helt tæt nede i, eller tæt på, halmen. Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer.

Når man strør sine kalve, skal man, lige inden man strør igen, kunne sidde i boksen i sine hvide underhylere uden at blive våd i bagen, og der skal være en mængde, så når kalven ligger ned ikke har synlige ben. At kalven kan putte sig, modvirker at den fryser og får træk.

De helt små kalve har derfor det største behov i besætningen for det rene, gode halm.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg