Annonce
Annonce
Meldrøjer er meget giftige og giver store problemer hos husdyrene. Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0
Kig efter meldrøjer i nyhøstet rug
FAGLIGT TALT: Vi har set partier af nyhøstet rug med meldrøjer. Det er giftigt for husdyr, så kig i rugen, der er lagt på lager.
Af: Hans Lund, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark
Nedenstående er en genudgivelse af et blogindlæg fra 2017, der er blevet relevant igen:
Indimellem ser vi partier af korn, der er forurenede med meldrøjer. Meldrøjer er meget giftige og giver store problemer hos husdyrene. Meldrøjer udvikler under visse omstændigheder et toksin, og nogle sorter er mere modtagelige end andre.
Når det kommer til fodring af vores husdyr skal man være meget opmærksom på, om der er meldrøjer i større eller mindre mængder.
Symptomer er:
Utrivelighed, nedsat tilvækst, strittende hårlag
Nedsat mælkeproduktion
Fødselsbesvær (især heste)
Forhøjet kropstemperatur
Forhøjet spytproduktion
Forhøjet respiration
Lammelser
Hævede kodeled
Koldbrand
Og i særligt grove tilfælde: tab af klove og haleled
Forholdsregler, hvis du konstaterer meldrøjer i rug:
Undlad at fodre med forurenet korn. Det er måske nemmere sagt end gjort. Hvis der er meldrøjer i kornet, bør der foretages en opgørelse af mængden af meldrøjer. Der er grænseværdier herfor, som er fastsat via lovgivning.
Grænseværdien er 1.000 ppm = 1 mg/kg, hvilket svarer til 0,1 pct.
Lovgivning er et, noget andet er, hvad du bør acceptere, når du indkøber korn. De gængse anbefalinger er, at man ikke bør fodre med korn, der indeholder mere end 500 ppm, hvilket er 0,05 pct. Opgivelsen er på vægtbasis. Som tommelfingerregel svarer det til 7-18 stk. meldrøjer pr. kg. korn.
Accepter ikke korn med meldrøjer uden angivelse af garanteret indhold – det kan koste dig dyrt.
Flere artikler fra samme sektion
Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser
Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.
Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?
Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.
Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer
Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.