Annonce

Annonce

Mads Pilgaard demonstrerer skårlægning af vårbyg

Mads Pilgaard demonstrerer skårlægning af vårbyg hos Jan og Mads Volmar, der driver 380 ha økologisk planteavl ved Brande. Foto: Mikkel Vognæs Foto: Mikkel Vognæs

Mange vil skårlægge korn i år

Mads Pilgaard sidder på skårlæggeren fra tidlig morgen til langt ud på aftenen i disse uger. Skårlægning af økologisk korn er en ny trend, og kunderne står i kø.

Ordrebogen er fuld, og maskinstationsejer Mads Pilgaard kæmper en brav kamp for at gøre alle kunder tilfredse, dvs. sørge for, at alle har korn at tærske hver dag i det gode høstvejr, men puslespillet er ikke altid let at få til at gå op.

"Der har været megen snak om skårlægning de senere år, men nu sker der virkelig noget. Interessen vokser og opgaverne bliver flere og flere," fortæller Pilgaard, der i øjeblikket entrer den canadiske Mac Don skårlægger kl. 6 om morgenen og først forlader den igen kl. 21.

Han driver maskinstationen som enmandsfirma. Skårlæggeren er ikke hans egen, men tilhører Farre Grovfoder Forsyning. Han har kørt den i fire år nu og har opnået stor erfaring med, hvordan den skal arbejde for at levere et godt resultat.

"Man kan let lave noget skrammel," siger han; "det gælder om at kunne læse marken rigtigt."

Han budgetterer med at skårlægge 50 ha om dagen - måske ender det med 60. I år har der ikke været bud efter ham til at skårlægge økologisk fr-græs, og det giver heldigvis luft til at tage mere korn ind.

Også ØkologiRådgivning Danmarks planterådgivere mærker den stigende interesse og arrangerede i sidste uge en demonstration af teknikken hos Jan og Mads Volmar, Frydensbjerg i Brande, i samarbejde med Økologisk Landsforening.

30 økologiske landmænd deltog, og omkring halvdelen af dem forventer selv at skårlægge mindst en mark i år.

"Det er overraskende mange, men det er positivt, at flere vil afprøve metoden, så vi får erfaringer med fordele og ulemper i praksis," siger Michael Tersbøl.

"Og det stopper ikke her. Næste spørgsmål bliver, om det også giver mening at skårlægge bælgsæd til modenhed," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg