Annonce

Annonce

Græs på en mark med solen over sig

Ausumgaard dyrker allerede 200 ha med græs, men øger arealet til 300 ha, når det nye anlæg bliver bygget. Foto: Colourbox

Første gårdanlæg til bioraffinering på økologisk landbrug

GUDP giver 14 millioner til bl.a. et gårdanlæg, der skal udvinde protein af græs. Anlægget skal bygges på Ausumgaard ved Struer, som er i gang med at omlægge produktionen til økologi.

Perspektiverne i at udvinde protein af græs er store. Bioraffinering spås at storme frem de kommende år og vil kunne bidrage til et mere bæredygtigt landbrug med flere græsmarker og mindre import af f.eks. soja.

Det GUDP-støttede projekt TailorGrass skal bidrage hertil med etablering af et gårdanlæg, der kan raffinere græsset. Gårdanlægget, der placeres på økologiske Ausumgaard ved Struer, bliver en prototype, og ambitionen er at bygge yderligere en håndfuld anlæg i den treårige projektperiode.

”Ved at bruge græs til proteinproduktion kan vi både undgå den store import af soja, opnå miljø- og klimafordele ved, at der bliver dyrket langt mere græs, og gøre det lettere at omstille planteproduktion til økologi,” siger projektleder Daniel Schou Jensen, R&D Engineering & Automation.

Ausumgaard dyrker allerede 200 ha med græs, men øger arealet til 300 ha, når det nye anlæg bliver bygget. På gården er allerede et biogasanlæg, og kombinationen af biogas og raffinering er en stor fordel, fordi restprodukter fra raffineringen kan afgasses inden de i sidste ende anvendes som gødning.

Vestjyllands Andel er partner i projektet og skal stå for forarbejdningen af det raffinerede produkt til foder til grise. Vestjyllands Andel er allerede langt i bestræbelserne på at udskifte soja i foderet med alternative råvarer, bl.a. søstjerner og muslinger.

Foruden ovenstående virksomheder bidrager SEGES med faglig rådgivning, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg