Annonce

Annonce

Æg på et samlebånd

Man kan godt spise de økologiske æg trods PFAS, så længe man holder sig inden for anbefalingerne om et maksimalt indtag. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Fødevarestyrelsen: Man behøver ikke smide sine øko-æg ud

Så længe man følger DTU Fødevareinstituttets anbefaling om at begrænse indtaget af øko-æg, behøver man ikke kassere dem, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Man behøver ikke smide sine økologiske æg ud, selvom det er kommet frem, at netop øko-æggene har et højt indhold af PFAS. Det vurderer Fødevarestyrelsen.

"Vores vurdering er, at når æg indgår som del af en varieret kost og udgør en mindre bestanddel af kosten, kan man fortsat spise de æg, som man har i køleskabet. Men der er en klar udmelding fra DTU om at begrænse indtaget (blandt børn, red.), som man skal tage hensyn til," siger Jannik Elmegaard, der er sektionsleder ved Fødevarestyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet, som står bag undersøgelsen af æggene, anbefaler, at børn mellem fire og ni år eller vejer op mod 26 kg maksimalt spiser 2,5 æg om ugen.

Jannik Elmegaard tilføjer, at man i anbefalingen også skal medregne forarbejdede produkter med økologiske æg, så spiser man disse, skal man samtidig reducere indtaget af friske æg.

Eftersom den økologiske branche øjeblikkeligt har meldt ud, at man stopper med at bruge fiskemel i foderet, vil indholdet af PFAS i æggene også falde i løbet af få uger.

PFAS er en stofgruppe, der kan vandre og ophobe sig gennem fødekæden - fra fisk til fiskemel, der indgår i hønsefoder, over hønen til ægget, hvor det binder sig til proteinet i æggeblommen og på den måde kan blive spist af mennesker. Når det optages i kroppen, kan der gå op til tre-syv år, før stofkoncentrationen er halveret.

"PFAS er ikke stoffer, man bliver akut syg af, men hvis man indtager for store mængder gennem flere år, kan det skade immunforsvaret - f.eks. ved at reducere virkningen af børnevaccinationer - forøge kolesterolniveauet i blodet og reducere fødselsvægten," fortæller Kit Granby, lektor ved DTU Fødevareinstituttet.

Flere artikler fra samme sektion

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager

Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over

Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.

30-04-2024 5 minutter Biodiversitet

Nyt ejerskab skal stoppe slingrekurs, så Coop kan fokusere mere på kerneværdierne

Efter præsentationen af endnu et katastroferegnskab og med energiselskabet OK som ny medejer, har Coop lagt sig fast på en ny kædestruktur, som skal være med til at gøre Danmarks største salgskanal for økologiske fødevarer til en god forretning.

30-04-2024 6 minutter Detailhandel