Annonce

Annonce

Eftersom knap fire af fem danskere bakker op om en sænkning af momsen på frugt og grønt, er det svært at se, hvorfor politikerne ikke sætter handling bag de grønne ambitioner, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening.

Lyt til flertallet og sænk momsen på frugt og grønt

MARKEDSKLUMME: Det er godt for både folkesundhed, klima og miljø, hvis vi øger vores indtag af grønt. Desværre spiser danskerne stadig alt for få af de gode, sunde og grønne fødevarer, og kostændringerne sker ikke hurtigt nok af sig selv. Politikerne nøler med at sætte handling bag de grønne ambitioner.

Det danske samfund kan spare milliarder af kroner om året til behandling af kostrelaterede sygdomme, hvis der spises mere frugt og grønt. Analyser fra Københavns Universitet har vist en kæmpemæssig gevinst for samfundet, hvis vi spiste mere i overensstemmelse med kostrådene, der anbefaler et langt lavere indtag af kød og mange flere grønne fødevarer som grøntsager og bælgfrugter.

Selv om undersøgelser peger på, at flertallet af danskerne gerne vil spise mindre kød og generelt leve sundere, er vi mennesker nu engang skruet sådan sammen, at vi er vanedyr. Når vi står i supermarkedet, vælger vi de varer og retter, vi kender og kan finde ud af at tilberede. Vi har med andre ord både brug for inspiration og motivation til at købe mere grønt.

Et af de stærkeste værktøjer, vi kan benytte for at motivere borgerne, er prisjusteringer. Inflationen har gjort et stort indhug i madbudgetterne, og vi kigger i højere grad på prisen, når vi skal købe dagligvarer. Desværre er udviklingen gået ud over de økologiske fødevarer, og derfor er der som aldrig før behov for, at de sunde, økologiske frugter og grøntsager bliver billigere for helt almindelige mennesker at købe. Lavere moms – eller helt at fjerne momsen – på frugt og grønt, vil medføre et langt større indkøb af disse varer. Sidste år forsøgte dagligvarekæden Coop 365 sig med et forsøg, hvor man satte prisen på grønt ned til et niveau svarende til, at momsen blev fjernet. Forsøget viste, at salget af grønt blev øget med 44 pct, mens salget af frugt steg med 23 pct.

Økonomiske incitamenter virker naturligvis, især i en tid hvor stigende priser har udhulet mange familiers madbudgetter. Og eftersom knap fire af fem danskere bakker op om en sænkning af momsen på frugt og grønt, er det svært at se, hvorfor politikerne ikke sætter handling bag de grønne ambitioner. Det er svært at få øje på Danmarks påståede rolle som grønt foregangsland, når mange andre europæiske lande allerede har indført lavere moms på netop frugt og grønt. Groft sagt går vi altså enegang i den forkerte retning.

Lavere priser kan naturligvis ikke stå alene. Der skal også efteruddannelse af køkkenprofessionelle, kurser for indkøbere og medarbejdere i detailhandlen, hjælp til startups der udvikler nye spændende økologiske produkter, nudging-indsatser, kampagner og meget mere til. Jeg håber, at alle aktører i værdikæden er parate til at samarbejde om at få omstillingen til at lykkes.

Flere artikler fra samme sektion

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26-04-2024 3 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider