Annonce

Annonce

Kristine Dalbach står smilende på en mark omgivet af køer.

.

Holistisk afgræsning med malkekøer

VIDEO: Svanholms landbrug har de seneste tre år eksperimenteret med holistisk afgræsning for gårdens køer og kalve. I en ny video fra Økologisk Landsforening fortæller driftsleder Kristine Dalbach om erfaringerne med metoden.

Holistisk afgræsning - eller intensiv rotationsafgræsning, som metoden også kaldes i Danmark - har de senere år vakt nogen interesse blandt økologiske kvægbrugere. 

Kort fortalt handler den om at afgræsse massivt på et lille areal i kort tid og derefter give græsset en lang hvileperiode. 

Metoden kan gøre græsmarkerne mere robuste med større rodnet, fordi de ikke bliver græsset i bund, kvæget får hver dag frisk græs at æde, og den lange hvileperiode forhindrer parasitter og indvoldsorm i at opformere sig. 

Metoden indebærer, at dyrene får et nyt stykke græs hver dag – eller som på Svanholm to gange om dagen, og dermed også dagligt arbejde med at flytte hegn.

Økologiske kvægbrugere og rådgivere har i en årrække udvekslet erfaringer og samarbejdet om at udvikle metoden under danske forhold i en erfa-gruppe, der koordineres af ØkologiRådgivning Danmark, og i projekter i Økologisk Landsforening. 

Netop i disse uger afsluttes et projekt om kalve på græs uden parasitter med lovende resultater. Kalvene har græsset ’holistisk’, og forskellige måder at gøre det på er dokumenteret i bl.a. disse to videoer:

Alle tre videoer er produceret i Økologisk Landsforenings projekt Demonstration af nye økologiske løsninger II.

Flere artikler fra samme sektion

Friske bælgfrugter smager godt, men markedet møder udfordringer

KRONIK: En udfordring er en lav efterspørgsel på danske bælgfrugter, da konkurrencen er hård, og bælgfrugter – især de tørrede – ikke som sådan er højværdiafgrøder. Vi mangler også kulinarisk erfaring med at bruge friske bælgfrugter i madlavningen.

16-05-2024 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Bælgfrugter

Forsker arbejder på at oversætte grisens sprog

Brugen af ny computerteknologi skal hjælpe os med at oversætte og forstå grisens sprog. Forskere håber på, at teknologien i fremtiden kan blive et vigtigt redskab for landmændene til at forbedre grisenes velfærd.

16-05-2024 3 minutter Dyrevelfærd,   Forskning

Flere landmænd vil dække gylletankene til, og det er godt for miljøet

Markant flere har i år søgt om tilskud til overdækning af deres gylletanke i forhold til sidste år. Og det gavner både miljøet og biodiversiteten.

15-05-2024 2 minutter Tilskud,   Miljø