Annonce

Annonce

Høst af korn markarbejde

En ny form for etableringsstøtte til unge landmænd opgøres efter arbejdskraftbehov i stedet for arealstørrelse som i den nuværende ordning. Arkivfoto

Fra 2023 kan unge landmænd få 745.000 kr. i etableringsstøtte

Som en del af den nye landbrugsaftale ændres tilskuddet til unge, nyetablerede landbrugere fra 2023. Unge landmænd vil i stedet for den nuværende ordning kunne søge om et etableringstilskud.

Fra 2023 kan nyetablerede landmænd, som ikke er over 40 år, ansøge om tilsagn til en etableringsstøtte, der udbetales på én gang. Den nye ordning erstatter den nuværende, hvor man får støtte ud fra arealstørrelse fordelt over fem år.

Ændringen er en del af den nye landbrugsaftale. Det skriver Landbrugsstyrelsen. Fra perioden 2023-2027 afsættes 964 mio. kr. fra EU’s landbrugspolitik for i endnu højere grad at løfte unge landbrugeres muligheder for at etablere sig i landbruget. 

Hvis man som ung landmand er nyetableret på en heltidsbedrift, vil det faste engangsbeløb lyde på 745.000 kr., mens deltidsbedrifter kan opnå halvdelen af dette beløb med den nye ordning. Det vurderes ud fra arbejdskraftbehovet, om ansøgeren lever op til kravene for en heltids- eller deltidsbedrift.

Overgang fra nuværende ordning

De landmænd, som har søgt støtten fra 2019, vil ikke kunne fortsætte med at søge under nuværende ordning, selvom de ikke har fået udbetalt for alle fem år i 2023. De kan til gengæld også søge om at få etableringsstøtten, men vil få modregnet allerede udbetalt støtte under den nuværende ordning.

Der kommer blandt andet krav om, at ansøgere af etableringsstøtten skal have en fagrelevant uddannelse. Dette gælder også for ansøgere, som ellers har fået godkendt støtte under den nuværende ordning, der ikke stiller krav til uddannelse.

Den nuværende ordning har fungeret som et tillæg til grundbetalingen på op til 1.100 kr. pr. ha. med et loft på 90 ha. Ifølge Landbrugsstyrelsen har den gennemsnitlige ansøger af støtten modtaget ca. 50.000 kr. årligt.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg