Annonce

Annonce

Blomstrende olieræddike i en efterafgrøde

Ifølge projektleder Dennis Weigelt Pedersen er det blevet mere almindeligt at lave sine egne efterafgrødeblandinger - og det kan en ny app nu hjælpe med. Foto: Malthe Karstensen.

Ny gratis app giver overblik over efterafgrøder

En ny app giver et samlet overblik over efterafgrøde-arter og kan samtidig bruges til sammensætning af blandinger og beregning af udsædsmængder.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har for nylig lanceret appen med det sigende navn "Efterafgrøder". Det skriver centeret på sin hjemmeside.

Appen indeholder bl.a. et efterafgrødekatalog med en oversigt over og viden om alle de arter, man som landmand kan bruge som efterafgrøder. Her kan man også sortere dem ud fra deres egenskaber, f.eks. arternes vinterfasthed.

Ifølge projektleder Dennis Weigelt Pedersen har landmændene manglet et sted, hvor den tilgængelige viden om efterafgrøder var samlet.

”Indtil nu har den viden boet i forskellige bøger og dokumenter, som man måske ikke lige har haft adgang til, men nu kan alle landmænd gratis hente den nye app og bruge den til at få svar på, hvilke arter, der egner sig bedst til at så hvornår, og hvordan de bedst kan fungere i blandinger med andre arter,” udtaler Dennis Weigelt Pedersen.

Tilpas egne blandinger

Både de konventionelle og de økologiske landmænd kan få glæde af det nye værktøj, som kan hjælpe landmændene med at optimere egne efterafgrødeblandinger.

”De seneste par årtier har vi set en udvikling, hvor efterafgrøder er gået fra at være noget, mange landmænd følte sig tvunget til at have, til at være noget, rigtigt mange dyrker ganske frivilligt og ud fra et agronomisk formål, fordi efterafgrøder har et stort potentiale, når det for eksempel gælder om at holde på næringsstoffer, fiksere kvælstof eller undertrykke ukrudt. Det er blevet meget mere almindeligt at bruge efterafgrøder som et aktivt virkemiddel på sin bedrift og at lave sine egne efterafgrødeblandinger,” vurderer Dennis Weigelt Pedersen

Appen indeholder bl.a. en funktion, hvor man kan se, hvordan forholdet mellem arterne bør være, og med hvilken udsædsmængde, de skal sås, når man laver sine egen blandinger.

”En lang række landmænd og rådgivere har bidraget til at gå i front her ved at lave forsøg og dele deres viden, så vi sammen har kunnet lave en app, der samler den viden, der skal til for at få de bedst mulige efterafgrøder,” siger Dennis Weigelt Pedersen.

Appen er udviklet i projektet ”Kraftige efterafgrøder”, som er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug.

Hent appen til Android.

Hent appen til iPhone.

Flere artikler fra samme sektion

Pesticid på konventionelle majs gør maskinførere syge: Melder om hovedpine, kvalme og opkast

Næsten hver femte maskinstation har oplevet, at chauffører blev syge, når de arbejdede med konventionelle majs, som er bejdset med pesticidet Korit. Midlet er forbudt i Danmark, men kommer alligevel hertil via et hul i lovgivningen. Ifølge Økologisk Landsforening bekræfter det behovet for at udbrede økologien.

13-05-2024 9 minutter Pesticider,   Planteavl

30 års data viser, hvordan klimaet har ændret sig i Midtjylland

De seneste 30 år har budt på højere temperaturer og øgede mængder nedbør i Midtjylland, viser data fra en vejrstation ved Foulum. Det stiller krav til landbrugets omstillingsevne, siger forsker.

08-05-2024 3 minutter Klima,   Forskning

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd