Annonce

Annonce

Frugtbar jord med orm

På verdensplan er tab af landbrugsjord en trussel mod fremtidens fødevareforsyning. Varieret sædskifte, efterafgrøder og skånsom jordbearbejdning bidrager til at holde dyrkningsjorden frugtbar. Foto: Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark

Konkurrence: Er du mester i frugtbar jord?

Seges skyder konkurrence i gang for landmænd, der gør noget særligt for at øge jordens frugtbarhed

I landbruget er der generelt stor opmærksomhed på det, der sker over jorden på marken. Det er relativt nemt at se og måle, om afgrøderne står godt eller skidt, om ukrudtet florerer, og om udbytterne er gode eller ringe. Det er straks sværere at holde øje med, hvad der sker under jordoverfladen, men netop det underjordiske vil Seges sætte mere fokus på med et Danmarksmesterskab i frugtbar jord.

"Målet er at skabe større interesse for jordfrugtbarhed, men også at give opmærksomhed til de landmænd, som allerede gør en stor indsats for at beskytte og øge dyrkningsjordens frugtbarhed," fortæller økologikonsulent Tove Mariegaard Pedersen, Seges.

Da landbrugsjorde er forskellige i deres udgangspunkt, og nogle har bedre forudsætninger for at bevare og opbygge humus end andre, afgøres konkurrencen ikke af jorden selv, men af de tiltag, som landmanden gør for jorden.

"Det kan være sædskiftet, måden jorden bearbejdes på, eller de efterafgrøder, der dyrkes. Vi kan ikke pege på et enkelt forhold, der sikrer god frugtbarhed,” siger Tove Pedersen, som pointerer den større alvor bag den hyggelige konkurrence: at kulstofindholdet på mange jorde falder og sammen med pakning truer jordkvaliteten og fremtidige generationers muligheder for at dyrke fødevarer.

Alle kan indstille sig selv eller en kollega som kandidat til mesterskabet, på hjemmesiden landbrugsinfo. dk/dmjordfrugtbarhed. Fristen for indstilling er 1. august, og i løbet af efteråret besøger et dommerpanel af fagkonsulenter seks udvalgte kandidater.

Vinderen af den økologiske del af mesterskabet offentliggøres i forbindelse med Økologikongres 2021 i slutningen af november.

Flere artikler fra samme sektion

Friske bælgfrugter smager godt, men markedet møder udfordringer

KRONIK: En udfordring er en lav efterspørgsel på danske bælgfrugter, da konkurrencen er hård, og bælgfrugter – især de tørrede – ikke som sådan er højværdiafgrøder. Vi mangler også kulinarisk erfaring med at bruge friske bælgfrugter i madlavningen.

16-05-2024 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Bælgfrugter

Forsker arbejder på at oversætte grisens sprog

Brugen af ny computerteknologi skal hjælpe os med at oversætte og forstå grisens sprog. Forskere håber på, at teknologien i fremtiden kan blive et vigtigt redskab for landmændene til at forbedre grisenes velfærd.

16-05-2024 3 minutter Dyrevelfærd,   Forskning

Flere landmænd vil dække gylletankene til, og det er godt for miljøet

Markant flere har i år søgt om tilskud til overdækning af deres gylletanke i forhold til sidste år. Og det gavner både miljøet og biodiversiteten.

15-05-2024 2 minutter Tilskud,   Miljø