Annonce

Annonce

En arm holder beskadiget raps op

Til sidste års 'Store Rapsdag' oplevede rådgiverne mange frostskadede rapsplanter. Foto: ØRD

1.700 kg raps i udbytte er bedre end ompløjning

Med de nuværende priser på foderkorn vil en rapsmark, der giver 1.700 kg frø pr. ha, være bedre end en ompløjning. Dommen skal snart falde, og derfor gentager ØkologiRådgivning Danmark sidste års markturné ’Store Rapsdag’.

Det er ved at være tiden, hvor det skal besluttes, om rapsmarkerne står godt nok til at fortsætte til høst, eller om de skal pløjes om og erstattes af en vårafgrøde.

Derfor afholder ØkologiRådgivning Danmark igen i år ’Store Rapsdag’, hvor flere af planteavlsrådgiverne turnerer rundt i landet og tilser landmændenes rapsmarker. Det sker d. 24. marts.

Ifølge ØkologiRådgivning Danmark skal dommen over rapsmarkerne være fældet senest i første halvdel af april, og samtidig bør man ikke færdiggøde og tilføre svovl, før beslutningen om rapsens skæbne er truffet.

Rådgiverne og landmændene skal vurdere, om rapsmarken kan præstere et udbytte på mindst 1.700 kg frø pr. ha, som med de nuværende priser på foderkorn, er grænsen for, hvornår vårsæd bedre kan svare sig. Derudover kan det med de høje kornpriser også være relevant at overveje at flytte noget af den planlagte gødning til kornmarkerne, hvis rapsen står godt.

Sidste års ’Store Rapsdag’ bød på mange rapsmarker med betydelige frostskader, men det lader ikke til at være lige så udbredt i denne sæson.

”Det ser vi ikke på samme måde i år. Til gengæld har vi nogle marker, der har udviklet sig på meget forskellig vis, og der har været varierende succes med etableringen i efteråret,” siger planteavlsrådgiver Mads Juul i nedenstående video om den forestående rapsdag.

Flere artikler fra samme sektion

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet