Annonce

Annonce

I forgrunden ligger en dreng i en hængekøje - i baggrunden leger børn på en halmlegeplads

I år afholdt 40 økologiske gårde høstmarked. Gothenborg i Them har med kun få undtagelser afholdt høstmarked hvert år siden slutningen af 1990'erne. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Midtjysk gårdejer takker vejrguderne for deres hjælp til årets høstmarked

Det kunne ses på besøgstallet, at Lone Hedegaard var i hård konkurrence med andre store arrangementer, da hun holdt årets Økologisk Høstmarked på Gothenborg ved Them. Alligevel kom der omtrent 2.000 gæster, og hun giver det gode vejr en del af æren.

Gitte Nielsen sidder bag sit barnebarn Erik, som med sammenfoldede hænder holder en to dage gammel kylling, der lader til at være faldet i søvn.

”Se, der er mange derhenne,” siger han til sin bedstemor og ser ned på den lille flok af kyllinger, som omkranset af halmballer løber mere eller mindre forvirrede rundt under varmelampen og omkring foderskålen, mens de pipper om kap.

Vi er til Økologisk Høstmarked på Gothenborg i Them. Gitte Nielsen har besøgt høstmarkedet på gården de seneste tre-fire år med sin datter, og nu er det så barnebarnets tur til at få en oplevelse i de økologiske rammer.

”Det er et godt arrangement, og vi vil gerne støtte det økologiske så vidt muligt,” siger Gitte Nielsen, som ser på arrangementet med nye øjne, fordi hun netop har sit barnebarn med i år.

Gitte Nielsen har været til høstmarked på Gothenborg i flere år - denne gang er hun af sted med sit barnebarn Erik
Gitte Nielsen har været til høstmarked på Gothenborg i flere år - denne gang er hun af sted med sit barnebarn Erik. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Han har både fået pandekager, kravlet på halmballer og hoppet på trampolin.

”Det er godt for børnene, for her er mange aktiviteter – for eksempel at kigge på sådan nogle små kyllinger,” siger hun og griner.

Friske æg og kalkuner

Uden for hytten, hvor kyllingerne bliver ved med at trække nye grupper af børn til, spreder en duft af røg og snobrød sig.

På en madras ved siden af får en gæst undervisning i yoga, og i baggrunden kan man høre folkemusikken fra musikerne i trioen Snuptaw, der spiller op hele dagen.

Aktiviteterne er godt fordelt rundt om på gården: På det første areal, man ser, når man kører ind på gårdspladsen, kan man få ture med den gamle traktor ’Putte’.

Der serveres pandekager, man kan købe friske æg, gå en tur i drivhuset eller se skovgrisene og kalkunerne.

Fireårige Mona er ved at få en tur på traktoren, mens hendes mormor og hendes mor Miaja Veilberg venter med sin sovende baby i en sele på maven.

”Vi er her, både fordi det er vildt dejligt vejr og skønt at have sine børn med, og så det med at komme tættere på naturen og landbrug og se, hvordan dyrene faktisk ser ud, hvordan tingene bliver dyrket, og hvordan kyllingerne rigtigt ser ud, før man spiser dem,” siger Miaja Veilberg, som tilføjer, at det betyder meget for familien, at det er en økologisk gård.

Både børn og voksne kunne få en traktortur rundt om en sø og ind i et lille skovområde på bedriften
Både børn og voksne kunne få en traktortur rundt om en sø og ind i et lille skovområde på bedriften. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Miaja Veilberg var af sted med sin baby, sin fireårige datter Mona
Miaja Veilberg var af sted med sin baby, sin fireårige datter Mona. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

”Vi køber meget økologi. Både for miljøet og ens egen krop – især når man har små børn – hvad angår giftstoffer og så selvfølgelig dyrevelfærden. Det er hele vejen rundt, at det betyder noget.”

Der har kun været åbent på gården i en times tid, men de har allerede nået at klappe de små kyllinger, gået tur i drivhuset og set på skovgrisene, der leger under træernes skygge. Planerne for resten af eftermiddagen er bare, at de skal nå ”så meget som muligt” af de mange aktiviteter, de kan, inden pladsen lukker.

”Nu skal vi have pandekager,” siger hun, og i et pudsigt sammentræf kommer datteren Mona straks efter hen til sin mor og siger hej.

Legesyge grise

Går man bag om pandekageboden og hen ad stien mellem træerne, ser man gårdens skovgrise løbe rundt om hinanden og skubbe hovederne drillende mod hinanden. Det ser næsten ud, som om de slås, men pludselig lægger den ene sig ned, mens den anden begynder at nusse den med trynen.

Her er ingen farebøjler eller spaltegulve – i stedet er der jord, træer og masser af plads til at løbe rundt.

Fortsætter man gennem det lille skovområde, kommer man hen til endnu flere aktiviteter: Her kan børnene blive malet i ansigtet, der er trampoliner, bordtennis, bobspil, halmballer at kravle på og frokostservering. I en stor lade er der stillet flere boder op med forskellige slags kunsthåndværk og ved ladens indgang står Snuptaw og spiller den folkemusik, der kan høres over det meste af gårdspladsen.

”Vi har brugt mange timer på at sætte det op og gøre klar. Hele ugen har vores 13 ansatte forberedt det, og vi fik hjælp fra 30 frivillige både lørdag og søndag,” siger Lone Hedegaard, der ejer Gothenborg med sin mand Lars.

Man kunne nyde mad og drikke flere steder på gården - her med udsigt til kalkunerne og en sø i baggrunden
Man kunne nyde mad og drikke flere steder på gården - her med udsigt til kalkunerne og en sø i baggrunden. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Deres gård er en af i alt 40 gårde landet over, som afholder årets økologiske høstmarked. Går man som økolog og overvejer at åbne sin gård for næste års høstmarked, har Lone Hedegaard et klart råd:

”Man skal stille an med det, som man magter – er der noget, man ikke føler, at man orker, skal man bare lade være med at gøre det. Man skal kun gøre det, hvis man har overskud til det. Og så skal man rydde op på gården, så der er pænt. Hvis man åbner sin gård for andre, skal man altså have ryddet op.”

Færre gæster end forventet

Med kun to års undtagelse har de holdt høstmarked på gården siden slutningen af 1990’erne, og det har været et trækplaster for flere tusinde mennesker i en del af årene. I år havde hun forventet ca. 1.500 gæster per dag, men på basis af en grov optælling vurderer hun, at der kom knap 1.000 hver dag, og det skuffer hende lidt.

”Vi er i hård konkurrence med Outdoor-festivalen i Silkeborg og Food Festival i Aarhus, som afholdes samme weekend. Nu havde vi heldigvis godt vejr, så det kommer til at hænge sammen økonomisk, men havde det stået ned i stænger, var vi blevet ramt noget hårdere,” siger Lone Hedegaard, som ikke vil afvise, at konkurrencen fra de andre arrangementer får hende til at overveje fremtiden for høstmarkedet på Gothenborg.

Der var pandekager for en 20'er stykket, og allerede kort efter åbningen var der kø til dem
Der var pandekager for en 20'er stykket, og allerede kort efter åbningen var der kø til dem. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Malene Jensen, projektleder for Økologisk Høstmarked i Økologisk Landsforening, håber dog, at Gothenborg fortsætter som vært mange år endnu og glæder sig over en generelt stor opbakning til arrangementet, der havde værtsgårde i både Jylland, på Fyn, Sjælland og Bornholm. I år var der tilmed fire værtsgårde flere end sidste år.

”Det gik rigtig godt i år, og vi var heldige med vejret. Høstmarkedet er altid en strålende mulighed for at vise folk, hvordan den økologiske produktion ser ud, og det er et vigtigt led i at få udbredt kendskabet til økologien og dens principper, så vi håber, at så mange som muligt vil bakke op om det – både de økologiske landmænd og forbrugere,” siger Malene Jensen.

Økologisk Landsforening arrangerer Økologisk Høstmarked med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug.

Gothenborgs høns var nye, og derfor var der ikke nok æg til at forsyne alle gæsterne, hvorfor der også blev solgt æg fra Månsson
Gothenborgs høns var nye, og derfor var der ikke nok æg til at forsyne alle gæsterne, hvorfor der også blev solgt æg fra Månsson. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Skovgrisene legede sammen til gæsternes store fornøjelse
Skovgrisene legede sammen til gæsternes store fornøjelse. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Snuptaw spillede folkemusik
Snuptaw spillede folkemusik. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Der var både trampoliner, bobspil, bordtennis, traktorture og halmlegeplads
Der var både trampoliner, bobspil, bordtennis, traktorture og halmlegeplads. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Den gamle traktor Putte blev brugt flittigt til at køre rundt med gæsterne på markerne
Den gamle traktor Putte blev brugt flittigt til at køre rundt med gæsterne på markerne. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Lone og Lars Hedegaard købte Gothenborg i 1992 og omlagde det straks til økologi
Lone og Lars Hedegaard købte Gothenborg i 1992 og omlagde det straks til økologi. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage