Annonce

Annonce

En Roundup-flaske står på nogle fliser

Professor Philip Landrigan mener, at personer i alle aldre bør være bekymrede over fund af glyphosat-rester i urinen, men han er især bekymret for børnene. Foto: Tim Reckmann/flickr/CC BY NC 2.0

Fire ud af fem har rester af glyphosat i urinen

Mere end 80 pct. af børn og voksne i en stor amerikansk undersøgelse havde rester af glyphosat i deres urin. Forskere kalder det bekymrende, da pesticidet er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

En ny undersøgelse foretaget af CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i USA viser foruroligende nyt ifølge forskerne bag. Mere end 80 pct. af børn og voksne har nemlig rester af glyphosat i deres urin.

Det skriver The Guardian.

Glyphosat er verdens – og Danmarks – mest anvendte aktivstof i pesticider. Det er et såkaldt herbicid, der bruges til at bekæmpe ukrudt med, og bl.a. er det aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup.

En gruppe på 2.310 personer, der er repræsentativ for den amerikanske befolkning, fik i undersøgelsen testet deres urin. Af dem havde hele 1.885 personer målbare rester af glyphosat i urinen. Omkring en tredjedel af testpersonerne var børn mellem seks og 18 år.

I 2015 blev glyphosat vurderet af IARC (International Agency for Research on Cancer) som værende “sandsynligvis kræftfremkaldende”, og derfor er det bekymrende, at så stor en andel af befolkningen har rester af det i urinen.  

”Personer i alle aldre bør være bekymrede, men jeg er især bekymret for børnene,” siger professor Philip Landrigan til The Guardian og fortsætter:

”Børn er i højere grad eksponeret for pesticider end voksne, da de i forhold til deres vægt drikker mere vand, spiser mere mad og indånder mere luft. Derudover har børn mange år af livet foran sig, hvor de kan udvikle sygdomme med lang inkubationstid såsom kræft. Det er i særdeleshed en bekymring med herbicidet glyphosat.”

I EU udløber godkendelsen af glyphosat i december i år, men den forventes at blive midlertidigt forlænget på grund af forsinkelser i godkendelsesprocessen. De to EU-agenturer, EFSA og ECHA, skal være færdige med en risikovurdering, før EU kan tage en endelig beslutning om en eventuel fornyelse af godkendelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Coop 365 discount åbner sit bud på fremtidens bæredygtige butik

Biodiversitet og bæredygtighed er tænkt ind på mange niveauer i Coops nye discountbutik, som åbner fredag.

09-08-2022 2 minutter

Meny-kæden sætter ekstra fokus på økologi

Med en 20-siders tilbudsavis med økologiske varer ønsker Meny-kæden at vise, at man ikke behøver at besøge en discountbutik for at finde Ø-mærkede varer til priser, hvor alle kan være med.

09-08-2022 2 minutter Detailhandel

»Historisk« fald i salget af oksekød

Salget af kød - særligt oksekød - er faldet drastisk herhjemme. Også i udlandet er der sket et fald, efter at priserne er steget.

04-08-2022 2 minutter Forbrug,   Detailhandel