Annonce

Annonce

Bord med mange forskellige grøntsager

En ny undersøgelse viser, at forbrugere fravælger de mere klimabelastende fødevarer, hvis de vha. en mærkning kan finde et mere grønt alternativ. Foto: Colourbox

Studie: Klimamærkning virker

Et nyt studie peger på, at klimamærkning af fødevarer kan ændre forbrugernes vaner og få dem til at vælge den klimavenligere variant.

En australsk undersøgelse, som omfatter 1.000 forbrugere, viser, at de fleste har en tendens til at undervurdere udledningen af drivhusgasser fra produktionen af fødevarer. Undersøgelsen konkluderer samtidig, at det kan have en effektiv adfærdsregulerende effekt, hvis varerne bliver klimamærket, så forbrugerne har mulighed for at handle mere klimavenligt. 

Det fremgår af en undersøgelse, som er ledet af forbrugerpsykolog Adrian Camilleri fra University of Technology Sydney. 

Hun bad undersøgelsesdeltagere om at estimere mængden af drivhusgasser, der udledes ved henholdsvis at producere en portion af 19 forskellige fødevarer og ved at bruge 18 elektriske apparater i en time. Resultaterne viste, at de forsøgspersonerne undervurderede emissionerne for elektriske apparater og i endnu højere grad undervurderede udledningen fra fødevarerne. 

"Hvis du beder folk om at gætte forskellen mellem oksekødsuppes og grøntsagssuppes påvirkning af miljøet, antager de, at der ikke er megen forskel. Men oksekødsuppen skaber over 10 gange mere drivhusgas end grøntsagssuppe," siger Adrian Camilleri ifølge EurekAlert

Adrian Camilleri og hendes kolleger gav så 120 af undersøgelsens deltagere valget mellem at vælge klimamærkede supper og supper uden klimamærkning. Forsøget viste, at når forbrugerne fik oplysninger om, hvor megen drivhusgas, der blev udsendt for at producere hver dåse, valgte de ofte lavemissions-løsningen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change.

Flere artikler fra samme sektion

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning

Åbent brev fra 140 organisationer kritiserer EU's grønne tilbagetrækning

De seneste måneder har EU trukket flere miljø- og klimainitiativer tilbage som reaktion på landbrugets protester. Nu siger adskillige organisationer på tværs af Europa stop.

14-05-2024 3 minutter EU,   Miljø,   Klima,   Natur