Annonce

Annonce

Studerende sidder på deres stole og lytter til læreren

Kun fire ud af 15 landbrugsskoler vil på nuværende tidspunkt udbyde økologispecialet til deres elever. Foto: Colourbox

Økologispecialet på skolerne er kommet dårligt fra start

Som noget nyt i år kan landsbrugseleverne for første gang vælge økologi som speciale på deres uddannelse. Men kun fire ud af de 15 danske landbrugsskoler udbyder økologispecialet til deres elever.

I år voksede landbrugsuddannelsen og gik fra tre til fire specialer, så landbrugselever nu kan opnå titlen som faglært økolog på hovedforløb 2 af deres uddannelse. Et længe ventet ønske fra Landbrug & Fødevarers Økologisektion og Økologisk Landsforening.

Efter en rundringning til landbrugsskolerne står det dog klart, at opbakningen til specialet er lille. Kun fire ud af de 15 skoler vil på nuværende tidspunkt udbyde specialet til deres elever.

Agroskolen Hammerum ved Herning er en af de 11 skoler, hvor økologispecialet er kommet dårligt fra start.

"Ingen af vores elever har ønsket økologispecialet, fordi det fratager dem muligheden for at specialisere sig inden for husdyr og planter. Eleverne ved, at undervisningen leverer et tilstrækkeligt niveau af økologi, og det tjener hverken eleverne eller fagligheden med små hold på uddannelsen," siger forstander Jeppe Bomann.

Status på økologispecialet

Udbyder

  • Morsø Landbrugsskole
  • Kalø Økologisk Landbrugsskole
  • Jernbjerggaard (Slagelse)
  • Hansenberg (Kolding)

Udbyder ikke

  • Nordjyllands Landbrugsskole (Nibe)
  • Techcollege (Aalborg)
  • Agroskolen Hammerum (Herning)
  • Asmildkloster Landbrugsskole (Viborg)
  • Bygholm Landbrugsskole (Horsens)
  • Dalum Landbrugsskole (Odense)
  • Grindsted Landbrugsskole
  • Gråsten Landbrugsskole
  • Jordbrugets Uddannelsescenter Aarhus
  • Kjærgaard Landbrugsskole (Bramming)
  • Roskilde Tekniske Skole

Et smalt elevgrundlag går igen hos flere af skolerne, som udover manglende efterspørgsel nævner mangel på ressourcer og i nogle tilfælde faldende elevtal på uddannelserne.

"Personligt synes jeg, at vi leverer et godt økologiprodukt i vores valgfag, og når elevgrundlaget heller ikke er der, så er det jo svært bakke op om specialet. Hvis jeg havde 25 elever, som ønskede en specialisering i økologi, ville jeg indføre specialet, men lige nu sender jeg de elever, der kommer til mig og ønsker økologi, til Kalø," fortsætter Jeppe Bomann.

Dårlig start vil vare lidt endnu

Ifølge forstander Lars Møgelbjerg Andersen på Asmildkloster Landbrugsskole ved Viborg vil den dårlige start vare et par år endnu

"Efter vores vurdering vil en efterspørgsel tidligst vise sig i foråret 2025. Mange lærlinge ønsker en specialisering i husdyr eller planter. Økologispecialet skal rumme begge dele og vil derfor for en del - også lærlinge fra økologiske bedrifter - være mindre attraktivt, idet der er mindre specialisering i det felt, de brænder for," forklarer han i et skriftligt svar til Økologisk Nu, hvor han samtidig bekræfter, at Asmildkloster Landbrugsskole ikke vil udbyde økologispecialet på det kommende hovedforløb 2 til foråret.

På Morsø Landbrugsskole har man valgt at udbyde økologispecialet, men forstander Jonas Lundgren Korsgaard forventer ikke at oprette specialet på det kommende hovedforløb 2, da alle elever har valgt en specialisering inden for enten planter eller husdyr.  

Efterspørgslen ser helt anderledes ud på Kalø Økologisk Landbrugsskole, som har stor succes med økologispecialet, og forstander Nikolaj Houkjær er glad for, at de endelig kan skrive faglært økolog på deres uddannelsesbeviser.

”I år har der ikke været interesse for specialerne i planter og husdyr. Vi kører udelukkende økologispecialet. Der er endda elever, der har sat deres uddannelse på standby for at få specialet til foråret. For vores elever er Kalø et aktivt tilvalg, fordi vi har fokus på økologi. Vores elever var nok ikke blevet landmænd, hvis vi ikke havde eksisteret.”

L&F: Giv det tid

På trods af succesen tilslutter forstander Nikolaj Houkjær sig sine kollegaers kritik af længden på økologispecialet. Til forskel fra de andre specialer, hvor eleverne i 7,5 uge går i dybden med enten husdyr- eller planteproduktion, skal specialiseringen i økologi favne begge dele i samme tidsrum.

Nikolaj Houkjær håber på en fremtidig løsning, der vil give mere tid til økologispecialiseringen.

Kalø Økologisk Landbrugsskole har i mange år været kendt for sin profil med fokus på økologi, bæredygtighed og klima. I Slagelse ligger landets anden økologiske landbrugsskole Jernbjerggaard, hvor økologispecialet har fået en varm velkomst, men ønsket om at få en fuld økologisk uddannelse står stadig højt på listen.

Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer (L&F) og formand for det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen, som har arbejdet for at få indført økologispecialet, siger, at man bør væbne sig med tålmodighed:

"Specialiseringen i økologi er ny, og den skal finde sine ben at stå på. Alle skoler har en businesscase, og derfor kan man blive fagudlært økolog, hvor det giver mening ift. elevgrundlag og ressourcer. Landbrug og Fødevarer er i tæt samarbejde med skolerne, og vi følger specialerne. Om et par år vil vi evaluere på økologispecialet, men indtil da må vi vente og se."

Specialiseringerne på landbrugsuddannelsens hovedforløb 2 udbydes på de fleste af landets skoler kun til foråret, og derfor vil der gå et år, før skolerne igen vil tage stilling til om, de skal udbyde specialet.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik