Annonce

Annonce

Et biogasanlæg ses udefra

Den nye klimaaftale vil ifølge Biogas Danmark række til 13 nye anlæg frem mod 2030. Foto: Colourbox

Biogasbranchen er kritisk over politisk håndsrækning

Tilskud til biogasbranchen kommer først om fire år og rækker ifølge branchen ikke til nok nye anlæg, hvis man skal nå klimamålet i 2030.

For sent og for lidt.

Sådan lyder reaktionen fra Landbrug & Fødevarer (L&F) og Biogas Danmark, efter at regeringen og partierne med undtagelse af Nye Borgerlige er blevet enige om en ny klimaaftale. Blandt elementerne i aftalen er nemlig en politisk hjælp til biogasbranchen, idet der afsættes sammenlagt 2,94 mia. kr. Den første del af støtten - 200 mio. kr. - bliver dog først uddelt i 2024. Det skriver AgriWatch.dk.

"Det er positivt, at biogas fortsat og fremadrettet skal spille en meget væsentlig rolle i klimapolitikken og i den grønne omstilling. Godt med ny tilskudspulje. Vi har dog gerne set, at den var sat i gang fra 2020 eller 2021 frem for som i aftalen fra 2024," skriver Anne Arhnung, adm. direktør i L&F, i et skriftligt svar til AgriWatch.

Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark er enige i Anne Arhnungs kritik og mener desuden, at midlerne er for få. Han vurderer, at hvis ikke støtten udbetales tidligere end 2024, vil der opstå et hul på nogle år, hvor der opstår stilstand for nye projekter, hvilket vil udskyde CO2-besparelserne, da der går ca. to år, fra et projekt igangsættes, til det er i drift.

Aftalens beløbsstørrelse vil ifølge Biogas Danmark give omkring tre nye biogasanlæg frem mod 2025 og yderligere otte anlæg frem til 2030 - et stykke fra de 30 anlæg, som klimapartnerskaberne har efterspurgt for at leve op til målsætningen om en reduktion i udledningen på 70 pct. i 2030.

Flere artikler fra samme sektion

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning

Åbent brev fra 140 organisationer kritiserer EU's grønne tilbagetrækning

De seneste måneder har EU trukket flere miljø- og klimainitiativer tilbage som reaktion på landbrugets protester. Nu siger adskillige organisationer på tværs af Europa stop.

14-05-2024 3 minutter EU,   Miljø,   Klima,   Natur