Annonce

Annonce

En landmand står med en tablet på marken

Landbrugsstyrelsen åbner for kontroller, der som udgangspunkt kan udføres af én kontrollør og landmanden, virksomheden eller lodsejeren. Foto: Colourbox

Landbrugsstyrelsen øger igen kontrollen

Efter at have sat det meste kontrolarbejde på standby under corona-pandemien åbner Landbrugsstyrelsen nu for at udføre flere kontroller.

Landbrugsstyrelsen begynder nu at gennemføre kontroller, som kan gøres på en måde, der overholder sundhedsmyndighedernes anvisninger.

På grund af corona-pandemien begyndte styrelsen i februar at udføre varslede kontroller, hvor landbrugere, virksomheden eller lodsejeren ikke skulle være til stede under kontrollen.

Nu åbnes der for kontroller, der som udgangspunkt kan udføres af én kontrollør og landmanden, virksomheden eller lodsejeren. Samtidig øges antallet af kontroller, oplyser Landbrugsstyrelsen.

Medarbejderne bliver instrueret og vejledt grundigt i, hvordan de overholder anbefalingerne og anvisningerne fra sundhedsmyndighederne, så smitterisikoen minimeres for både kontrollører, landmænd, virksomheder og lodsejere.

"For at holde gang i hjulene har vi været inde og vurdere, hvilke opgaver vi kan udføre uden at udsætte vores kunder eller vores medarbejdere for en risiko. Normalt udfører vi hver måned omkring 2.000 kontroller, prøvetagninger eller overvågninger, som er afgørende for, at landmanden, virksomhed eller lodsejeren kan få tilskud eller støtte. Derfor er det helt centralt, at vi kommer i gang med kontroller igen," siger vicedirektør i Landbrugsstyrelsen Gitte Jensen-Fangel.

Kontrollerne vil så vidt muligt blive udført udendørs. Ved varslede kontroller kan landmanden, virksomheden eller lodsejeren aftale eventuelle forholdsregler med Landbrugsstyrelsen på forhånd. Ved uvarslede kontroller afbryder Landbrugsstyrelsen kontrollen ved sygdom på bopælen eller virksomheden.

"Vi begynder med dem, hvor vi kan overholde alle sundhedsmyndighedernes anvisninger, så de af vores kontroller, hvor der skal være mere end én kontrollør, venter vi med at sætte i gang. Det er vigtigt for os, at vores kunder er trygge ved situationen. Derfor har vi samlet gode råd og vores forholdsregler. Hvis landmanden eller lodsejeren er utryg, kan de altid – både ved varslede og uvarslede kontroller – bede om, at vi udfører kontrollen uden, at de er til stede," siger Gitte Jensen-Fangel.

Større kontroller, hvor der skal deltage flere kontrollører, vil først blive iværksat senere på året.

Flere artikler fra samme sektion

Planter ændrer deres genetik på økologiske marker

Over tid tilpasser planter sig genetisk til de specielle forhold ved økologisk landbrug. Det viser et mere end 20 år langt forsøg. Resultaterne demonstrerer, hvor vigtigt det er at dyrke sorter specielt til økologisk landbrug.

14-05-2024 4 minutter Planteavl,   Forskning

Pesticid på konventionelle majs gør maskinførere syge: Melder om hovedpine, kvalme og opkast

Næsten hver femte maskinstation har oplevet, at chauffører blev syge, når de arbejdede med konventionelle majs, som er bejdset med pesticidet Korit. Midlet er forbudt i Danmark, men kommer alligevel hertil via et hul i lovgivningen. Ifølge Økologisk Landsforening bekræfter det behovet for at udbrede økologien.

13-05-2024 9 minutter Pesticider,   Planteavl

30 års data viser, hvordan klimaet har ændret sig i Midtjylland

De seneste 30 år har budt på højere temperaturer og øgede mængder nedbør i Midtjylland, viser data fra en vejrstation ved Foulum. Det stiller krav til landbrugets omstillingsevne, siger forsker.

08-05-2024 3 minutter Klima,   Forskning