Annonce

Annonce

Kurt Kjelde, økologisk planteavler og uofficiel

Kurt Kjelde, økologisk planteavler, vandt titlen som 'Årets Økologiske Håndværker' i kategorien 'Jordfrugtbarhed' 2018. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Årets øko-håndværker i kategorien 'Jordfrugtbarhed': kompostkongen af Kolding

VIDEO: Øko-planteavler Kurt Kjelde, også kaldet ’Kompostkongen af Kolding’, blev af sine kolleger kåret til 'Årets Økologiske Håndværker' i 2018 i kategorien 'Jordfrugtbarhed'.

Kurt Kjelde driver 50 ha økologisk planteavl med forskellige konsorter, frøgæs og hestebønner i sædskiftet. I de seneste fem år har han ikke brugt gylle på sine marker. I stedet har han nøjedes med lidt dybstrøelse fra nærliggende kvægbrug og så en masse kompost.  

 ”Jeg har cirka otte ton dybstrøelse pr. ha til rådighed, og så bruger jeg 30-40 ton kompost. Jeg pløjer det ned forud for al såning faktisk,” siger Kurt Kjelde, der i 2018 blev kåret af sine kolleger som 'Årets Økologiske Håndværker' i kategorien 'Jordfrugtbarhed'.

Den største del af Kurt Kjeldes kompost består af have-park-affald, som han køber af kommunen for 10 kr. pr. ton. Og så ellers alt, hvad han kan få fat i af organiske ressourcer.

”Der er jo store mængder rundt omkring. Blandt andet have-park-affald, som der er rigtig meget af. Jeg får noget fra fodboldbaner, nogle gange har jeg fået noget tang, når de har renset strande og sådan lidt forskelligt. Og det har jeg egentlig bare blandet op og komposteret og så brugt det på markerne,” siger Kurt Kjelde.

Rettidig omhu

Kurt Kjeldes arbejde må kaldes rettidig omhu. Han investerer i jordens frugtbarhed på lang sigt ved at indlejre kulstof. Og det kvælstof, der er i det komposterede materiale, frigives kun langsomt og vil først være tilgængelig gødning til de planter, der skal gro på marken fem eller 10 år senere.

”Dybstrøelsen, den virker mere som en starter, end komposten. Det kvælstof, der er i komposten, det er hårdt bundet, så det er jo ikke noget jeg kan bruge her og nu. Og så tænker jeg, at det er vigtigt at få jorden bygget op, så der er en pulje at tage af hele tiden. Dyrkningssikkerheden skulle gerne blive bedre. Og nu er der også ved at være så stor en pulje i jorden efterhånden, så der er noget til rådighed hele tiden,” siger Kurt Kjelde.     

Du kan høre og se Kurt Kjelde fortælle mere om sit arbejde med at øge jordens frugtbarhed i videoen herunder:

Filmen er produceret i projektet 'Markedsvækst kræver forbrugertillid til de økologiske landmænd og produkter.' Projektet har fået støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. Musik: www.bensound.com. Videojournalist: Joachim Plaetner Kjeldsen.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug