Annonce

Annonce

Nærbillede af klove

Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser. Foto: Sofie Skovsgaard

Fødevarestyrelsen kontrollerer klovsundheden

Hen over efteråret kontrollerer Fødevarestyrelsen malkekøernes klovsundhed for at sætte ind mod klovlidelser.

Fra 1. september til og med november starter Fødevarestyrelsen en ny kontrolkampagne, der skal undersøge, om landmændene er blevet bedre til at tage sig af klovlidelser blandt malkekøer.

I 2015 viste det sig nemlig, at 28 pct. af landmændene ikke overholdt reglerne om dyrevelfærd, da styrelsen sidst undersøgte klovsundheden.

"Vi ved, at lidelser i køernes klove er smertefulde og påvirker trivsel og velfærd. Derfor er det vigtigt, at den enkelte landmand holder øje med dyrene og samarbejder med sin dyrlæge om behandlingen af lidelser," siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge dyrevelfærdsloven har landmanden pligt til at overvåge sundhed i kvægets klove samt at påbegynde behandling af klovlidelser. Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser.

"Vi undersøger klovsundhed bl.a. ved at se på, hvordan dyrene bevæger sig rundt, og om de har en sund og naturlig adfærd. Vi kontrollerer også, om landmanden gennemfører mindst to årlige kloveftersyn, samt hvilken behandling og medicin de syge dyr har fået," siger Christian Strøyer.

Kontrolkontrolkampagnen

Fødevarestyrelsen vurderer og kontroller:

  • Omfanget af halte køer i besætningerne
  • Beskæring af klove, det skal udføres efter behov
  • Behandling af halte køer, medicinering og evt. opstaldning i sygeboks
  • Adgang til udstyr, som er nødvendigt for at kunne undersøge og behandle klove
  • Kloveftersyn to gange om året, hvoraf mindst ét bliver foretaget af en dyrlæge eller ekstern klovbeskærer
  • Medicinering. Fødevarestyrelsen kontrollerer, om dyrlægens anvisninger er blevet fulgt og behandlingen registreret

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet