Annonce

Annonce

En slagter er ved at skære kød ud

Kød kan kun få EU's økologimærke, hvis dyret er blevet bedøvet før slagtning, fastslår EU-domstolen. Foto: Colourbox

Danske slagterier og slagtermestre har styr på økologien

Selv om Fødevarestyrelsen afslørede en håndfuld eksempler på sjusk i papirarbejdet i de økologiske butikker og virksomheder, som handler med kød, fandt kontrollanterne ingen tegn på bevidst svindel.

Forbrugerne kan godt regne med, at der er økologisk gris i den økologiske leverpostej, viser Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol.

Alt tyder på, at de økologiske slagterier, grossister og slagterbutikker holder, hvad de lover. Sådan lyder konklusionen fra Fødevarestyrelsen, som har undersøgt, om blandt andet detailslagtere og deres leverandører har styr på dokumentation for, at de ikke sælger mere økologisk grisekød, end de får ind i deres virksomhed.

I alt fik godt 25 virksomheder et målrettet kontrolbesøg, hvor Fødevarestyrelsen finkæmmede de såkaldte mængderegnskaber, dvs. fakturaer og oversigter over hvor mange grise, slagtekroppe og udskæringer, der blev købt, og hvor meget der efterfølgende blev solgt videre til grossister, detailhandelsbutikker og forbrugere.

Ingen tegn på svindel

Kampagnen er gennemført som en særlig tværgående kontrolindsats med deltagelse af Fødevarestyrelsens kontrolenheder for kødkontrol og fødevarekontrol, Fødevarerejseholdet og Landbrugsstyrelsens økologikontrol.

Kampagnens omfang

  • Kampagnen omfattede kontrol i 26 fødevarevirksomheder: 13 slagterier/små slagtehuse og 13 fødevarevirksomheder (detailslagtere samt engros opskæring/forarbejdning).

  • Alle de fem store slagterier, der aktuelt har godkendelse til slagtning af økologiske grise eller søer, var med i kampagnen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Selvom der ikke blev givet sanktioner vedrørende økologiregnskaber i kampagnen, blev der ifølge slutrapporten kun konstateret to bagatelagtige overtrædelser, mens der ved fem kontroller var anledning til at yde vejledning om regnskabsreglerne.

Alle gange fordi den modtagende virksomhed manglede dokumentation for, at deres leverandør rent faktisk også var økologicertificeret. Derudover fandt myndighederne kun to bagatelagtige overtrædelser af regnskabskravene.

’Flere steder måtte vi bare vejlede. Enten om regnskabsreglerne, reglerne for sporbarhed på varerne eller virksomhedernes egenkontrol. Så selv om vores kontrol ikke viste tegn på svindel, så konstaterede vi flere eksempler på sjusk i papirarbejdet i de økologiske butikker og virksomheder,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand i en pressemeddelelse.

Derfor opfordrer han økologernes brancheorganisationer til at styrke vejledningen af deres medlemmer, så ikke mindst nye iværksættere, kan komme godt i gang.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage