Annonce

Annonce

Nærbillede af Lars Bredahl

Lars Bredahl, formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, håber, at hele værdikæden vil stå sammen om at tackle de mange udfordringer, der rammer ægbranchen lige nu. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Skal vi kunne købe danske økologiske æg i fremtiden?

DEBAT: Fugleinfluenza, brystbensbrud, højere omkostninger og lavere afregningspriser har ramt de økologiske ægproducenter hårdt. Spørgsmålet er, om vi kigger ind i en fremtid med en uddøende økologisk ægproduktion i Danmark? skriver ægproducent Lars Bredahl.

Af: Lars Bredahl, formand for Æg- og Fjerkræudvalget, Økologisk Landsforening

De økologiske ægproducenter har i en længere periode været ramt af store udfordringer og meget lave afregningspriser, hvilket naturligvis rammer os økonomisk, men det rammer os også på vores økologiske stolthed.

Spørgsmålet er, om vi kigger ind i en fremtid med en uddøende økologisk ægproduktion i Danmark? I Økologisk Landsforening gør vi alt, hvad vi kan, for at løse udfordringerne, og jeg vil opfordre til, at vi står sammen på tværs af hele værdikæden for at sikre et klart ”ja” til overskriftens spørgsmål.

Næsten hvert 3. æg, der i dag sælges i butikkerne i Danmark, er økologisk. Gennem de seneste 25-30 år har producenterne udviklet og kommercialiseret den økologiske ægproduktion. Dette er sket med afsæt i økologiens grundprincipper, hvor velfærd og bæredygtighed har spillet en central rolle, og vi er gået forrest i udviklingen af økologien. For eksempel har vi længe kørt med økologisk opdræt af hønniker samt daglig tildeling af grovfoder. Disse områder er først nu ved at blive lovgivning i hele EU.

Influenza og brud

Situationen har over de seneste år desværre ændret sig for produktionen af de økologiske æg. Set ud fra et dyrevelfærdsmæssigt perspektiv er vi blevet meget klogere vedr. omfanget af brystbensbrud. Fugleinfluenzaen bliver mere og mere fremherskende og presser ægproduktionen, fordi hønsene i lange perioder af året skal være indelukkede, hvilket er hårdt for høns, der er vant til masser af bevægelse udenfor.

Vi forsøger løbende at tage ejerskab over udfordringerne og arbejder aktivt hver eneste dag på tiltag, der skal sikre, at dyrene rammes mindst muligt, for kun på denne måde kan vi som økologer se både vore dyr og forbrugerne i øjnene.

Lave afregningspriser for økologiske æg i dag gør ikke situationen bedre, snarere tværtimod, fordi det bliver sværere og sværere at have råd til at have høje økologiske ambitioner.

Vi må i den forbindelse erkende, at fugleinfluenzaen har givet flere æg på det danske marked på grund af begrænsninger i eksporten. Krigen i Ukraine har sendt foderpriserne på himmelflugt, hvilket giver en markant meromkostning til produktionen af æg. Og så må vi kigge indad, for spørgsmålet er, om der igennem de seneste år er bygget flere økologiske stalde til høns, end markedet og efterspørgslen kan bære?

Også danske æg fremover

Selvfølgelig skal vi kunne købe danske økologiske æg i fremtiden, men vi vil gerne arbejde for mere økologi og bedre økologi hos hønsene såsom velfærd og bæredygtighed. Grundlaget for dette arbejde er udfordret, som situationen ser ud i dag og risikoen er, at producenterne må gå mere og mere på kompromis for at overleve.

Hvis vi skal løse denne ulykkelige situation og i første omgang komme de stigende omkostninger til livs, er der i mine øjne brug for en højere værdisætning af de økologiske æg.

Jeg håber indtrængende, at hele værdikæden kan arbejde sammen for at finde løsningerne på vores udfordringer, for det skylder vi både dyrene og forbrugerne.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider

Danmarks "grønne" tænketank Concito har skiftet farve

Den grønne tænketank Concito er nu blevet til Danmarks sorte tænketank, når den argumenterer for, at pesticider er nødvendige også i fremtidens landbrug. Men muldlaget i jorden udpines, hver gang der sprøjtes imod svampe, uønskede planter og insekter.

19-04-2024 5 minutter Debat,   Pesticider,   Klima

Vi skal finde de gamle dyder frem igen

LEDER: Der er efterhånden en bred enighed i samfundet om, at vi skal spise en langt mere plantebaseret kost. Vi, der har været længe i gamet, kan jo huske tilbage på en barndom, hvor kødet var en luksusvare.

05-04-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening