Annonce

Annonce

Dyrlæge holder smågris

Indkøbt foder og mineralske foderblandinger, der indeholder medicinsk zink, også kaldet foderlægemiddel, skal være brugt i besætningen inden den 9. juli 2022, hvor siloen skal være tom. Foto: Colourbox

Sidste frist for zink til grise

Alternativet til zink er forebyggelse i alle led af produktionen fra søernes huld og vaccinationsprogram over miljø og temperatur i hytterne til en egentlig skånsom fravænning med færrest mulige miljø- og foderskift for de unge grise.

Fra 26. juni i år er det ikke lovligt for dyrlæger at ordinere medicinsk zink til behandling af diarré hos fravænnede grise.

Fra 26. juni kan svineproducenter ikke længere få udskrevet medicinsk zink til behandling af fravænningsdiarre, og indkøbt foder og mineralske foderblandinger med medicinsk zink skal være brugt i besætningen inden den 9. juli. Men da lagrene kan slippe op inden, er det en god ide at begynde udfasningen tidligt, lyder det fra Sarah-Lina Aagard Schild, der er konsulent i Innovationscenter for Økologisk Landbrugs husdyrteam.

Hun understreger, at alternativet til zink er forebyggelse i alle led af produktionen fra søernes huld og vaccinationsprogram over miljø og temperatur i hytterne til en egentlig skånsom fravænning med færrest mulige miljø- og foderskift for de unge grise.

»Det er muligt at undvære medicinsk zink, det viser erfaringer fra praksis, men årsagerne til fravænningsdiarre er komplekse, og løsningen er derfor også ofte kompleks og en kombination af mange forholdsregler,« siger hun.

Frister

  • Fra 26. juni er det ikke lovligt for dyrlæger at ordinere medicinsk zink til behandling af diarré hos fravænnede grise.
  • Oral zink, som er pulver, der iblandes foderet i besætningen, må ikke forekomme i besætningen eller i blandet foder fra den 26. juni 2022.
  • Indkøbt foder og mineralske foderblandinger, der indeholder medicinsk zink, også kaldet foderlægemiddel, skal være brugt i besætningen inden den 9. juli 2022, hvor siloen skal være tom.

Kilde: Udfasning af zink: Vigtige datoer

Fremhæver indsatser

De er tidligere beskrevet i faktabladet ’Økologisk griseproduktion uden zink’, og herfra fremhæver Sarah-Lina Aagard Schild særligt disse indsatser:

  • Fravæn om muligt grisene på friland

  • Hold en god vaccinationsplan

  • Tilstræb et højt foderoptag blandt smågrisene allerede i faremarken

  • Undgå foderskift, når grisene sættes på stald

  • Hold et lavt proteinniveau og anvend protein med høj fordøjelighed

  • Sørg for nem adgang til rent drikkevand - også for de mindste grise

Flere artikler fra samme sektion

Landbrugsstyrelsen politianmelder økolog efter kastration af grise

I otte tilfælde havde Trine Sund Kammersgaard givet den obligatoriske lokalbedøvelse ved kastration af smågrise, efter at ordineringerne var udløbet. Derfor er hun nu blevet politianmeldt. Fødevarestyrelsen overvejer en ændring af reglerne.

19-05-2022 8 minutter Svin,   Økologiregler

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning