Annonce

Annonce

Malkning af ko

Celletalsgrafer fra både konventionelle og økologiske besætninger viser, at celletallene stiger markant i udbindingsperioden. Foto: Colourbox

Nykælvere med forhøjet celletal har nedsat holdbarhed

Amerikansk studie viser, at forhøjet celletal i mælken i begyndelsen af laktationen fører til lavere ydelse, foruden at det også påvirker koens overlevelsesevne.

Forskere fra Texas Tech University og University of Minnesota i USA konkluderer i et nyt studie, at forhøjet celletal i mælken i begyndelsen af laktationen fører til lavere mælkeydelse og forringer overlevelsesevnen i økologiske besætninger.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor der er samlet et overblik over kort nyt fra udenlandsk forskning i økologi.

Det er ifølge forskerne velkendt, at yverbetændelse, her karakteriseret ved et celletal på over 200.000 pr. ml mælk, har en negativ effekt på mælkeydelse, reproduktion og køernes overlevelsesevne i konventionelle produktionssystemer.

Imidlertid har den konklusion hidtil ikke været underbygget med samme grad af sikkerhed for de økologiske besætninger, da brugen af antimikrobielle midler, der anvendes mod yverbetændelse, er begrænset i økologien.

Større dødelighed

Det amerikanske projekt fulgte 1.511 nykælvere i to økologiske besætninger. Køerne blev opdelt efter, om de havde over eller under 200.000 celler i mælken. Data fra projektet viser, at køer, der havde forhøjet celletal i den første måned af laktationen, havde en ydelse på 30,7 kg om dagen mod 32,1 kg hos raske køer.

Samtidig var kun 77 pct. af disse køer stadig i besætningerne 300 dage efter kælvning. Til sammenligning var 90 pct. af køerne med raske yvere tilbage i besætningerne. Studiet viser dermed, at yverbetændelse i første måned af laktationen øger dødeligheden.

Køer med diagnosticeret yverbetændelse i den første laktationsmåned fortsatte desuden med forhøjet celletal gennem hele deres laktation, og forhøjet celletal gik også igen fra den tidligere laktation.

Studiet viste ikke, at forhøjet celletal påvirker reproduktionen.

Råd til at undgå forhøjet celletal

  • Brug hygiejnescore til at vurdere, om køerne er rene.
  • Tilfør ny strøelse i hele sengens længde hver dag. Anvend ligeledes et desinfektionsmiddel til sengene i korrekt mængde og frekvens. Hvis der benyttes sand, så tilfør sand hver uge og fjern gødning dagligt. Sørg for, at sandet er i niveau med bagkanten og harves dagligt.
  • Hold køerne afkølede og styr ventilationen.
  • Bekæmp fluer.
  • Malk ud fra kirtlerne i forbindelse med forberedelsen, så inficerede kirtler findes, og koen stimuleres til nedlægning.
  • Sørg for, at malkeprocedurerne er ensartede.
  • Brug celletal fra ydelseskontrol aktivt efter hver kontrol og diskutér opfølgning med din rådgiver.

Kilde: Landbrugsinfo.dk

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud