Annonce

Annonce

Solen skinner på en landbrugsmark ramt af tørke.

Der kan komme lidt regn sidst på ugen, men ingen større regnmængder ifølge DMI's prognose. Foto: Colourbox

Hele landet er i høj risiko for tørke

Landmændene må væbne sig med tålmodighed, for der er ikke udsigt til synderligt meget regn foreløbig. Hele landet er nu i høj risiko for tørke.

Tørkeindekset over hele landet er næsten på det højeste niveau efter en rekordtør marts og en april med kun beskedne mængder regn.

For Danmark som helhed ligger tørkeindekset på 9 ud af 10, hvilket er niveauet før 'høj risiko for tørke'. Dykker man ned i de enkelte regioner, vil man se nogle variationer: Det sydøstlige og nordvestlige Jylland, det sydlige Fyn og enkelte enklaver rundt om i landet ligger en anelse lavere på 6-8

Det ser dog ikke ud til, at der er meget regn på vej foreløbig: Ifølge DMI ligger et højtryk over eller nær landet, hvilket holder lavtrykkene på afstand. Sidst på ugen ventes meget svage fronter at passere landet, og det kan give en smule regn, men skyerne har ikke store regnmængder med sig, så landmændene må derfor væbne sig med tålmodighed.

I tørkeår klarer græs- og kløvergræs sig bedst, hvorimod det er sværere med kornafgrøder og bælgsæd; her skal vandforsyningen være optimal omkring skridning og blomstring.

Vand er den mest udbyttebegrænsende faktor i økologisk planteavl, så hvis man har muligheden for at vande, er det vigtigt at prioritere de marker, der har størst behov og vande optimalt på de marker, man vælger at vande. Læs her mere om hvad man bør gøre som landmand i tørkeperioder.

Tørkeindekset i Danmark ligger på 9 ud af 10 efter et særdeles tørt forår
Tørkeindekset i Danmark ligger på 9 ud af 10 efter et særdeles tørt forår. Kilde: DMI

Flere artikler fra samme sektion

Landbrugsstyrelsen politianmelder økolog efter kastration af grise

I otte tilfælde havde Trine Sund Kammersgaard givet den obligatoriske lokalbedøvelse ved kastration af smågrise, efter at ordineringerne var udløbet. Derfor er hun nu blevet politianmeldt. Fødevarestyrelsen overvejer en ændring af reglerne.

19-05-2022 8 minutter Svin,   Økologiregler

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning