Annonce

Annonce

Får går og græsser under solcellepaneler på en mark

Solcellepaneler på marken medfører ikke nødvendigvis et lavere udbytte - arealet under panelerne kan eksempelvis bruges til afgræsning eller dyrkning af afgrøder, som nyder godt af panelernes skygge. Foto: Oregon State University

Solceller på under én pct. af klodens landbrugsareal kan dække verdens elforbrug

Det koster ikke nødvendigvis på udbytterne, hvis der placeres solceller på under 1 pct. af verdens landbrugsareal - til gengæld kan hele vores elforbrug dækkes af solenergi. I teorien.

Opsætter man solceller på under én pct. af verdens landbrugsareal, kan hele vores elforbrug potentielt dækkes af solenergi. Det viser et nyt studie udarbejdet af forskere fra Oregon State University (OSU), USA. Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

"Vores resultater indikerer, at der er et kæmpe potentiale i, at sol og landbrug arbejder sammen for at sikre pålidelig energi," siger studiets medforfatter Chad Higgins, lektor ved OSUs College of Agricultural Sciences, i en pressemeddelelse.

Solcellernes effektivitet varierer i høj grad alt efter vejrforholdene. Forskerne indsamlede derfor data fra allerede opsatte solceller for at se, hvordan vejrforholdene påvirkede ydelsen, og de kunne se, at jo varmere og mere fugtigt, der er, desto mindre strøm producerer solcellerne. En moderat temperatur, mild vind og lav fugtighed giver derimod den højeste effektivitet. 

Solcellerne yder således bedst under de samme vejrforhold, som en stor del af landbruget nyder godt af.

Forskerne laverede herefter en computersimulering, som viste elproduktionen fra solceller, når man placerede dem på landbrugsmarkerne rundt om i verden, og her kunne de se, at en placering i det vestlige Amerika, det sydlige Afrika og i Mellemøsten giver den højeste ydelse.

Selvom man så kunne tro, at solceller på markerne vil føre til en lavere ydelse og dermed et økonomisk tab for landmanden, er det ikke nødvendigvis tilfældet. Forskerne henviser nemlig til tidligere studier, der viser, at panelerne ligefrem kan øge udbytterne, hvis landmanden sår afgrøder, som trives under den skygge, som panelet giver. Det er blandt andet aloe vera, tomater, græs og nogle varianter af salat. Der er desuden solcellepaneler, som er delvist gennemsigtige og kan bruges som en form for drivhus. Denne integration af solceller på landbrugsarealer betegnes på engelsk som agrivoltaics.

Dansk professor: Interessant, men teoretisk

Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, finder studiet interessant, men påpeger også, at det er meget teoretisk.

"Vores forbrug er jo langt væk fra de områder, som forskerne peger på, at man kan placere solcellerne i. Der er jo også et økonomisk aspekt i at transportere strømmen, hvilket betyder rigtig meget. Men studiet skal nok snarere illustrere, at der er et stort potentiale for solceller globalt set, og at placeringen af anlæggene har betydning for deres effektivitet," siger han til Okologisk.nu.

I Danmark er flere landbrugsmarker allerede ved at blive dækket til med solcellepaneler. I foråret kunne dr.dk berette om flere store solcelleprojekter, og Landbrug & Fødevarer vurderede dengang, at næsten 1.000 hektar jord var fyldt med solcelleanlæg - og at nye var på vej.

En af producenterne - Better Energy - fortalte, at man på daværende tidspunkt havde opstillet solcelleanlæg på knap 200 hektar, og at man enten var i gang med eller i dialog om at bygge anlæg på ca. 3.800 hektar yderligere.

Der er penge at hente

Landmænd kan enten tjene penge på at leje jorden ud eller installere solceller til eget forbrug for at spare på elregningen. Landboforeningen Agri Nord opfordrer ligefrem sine medlemmer til at installere solpaneler.

Et af de landbrug, der har fået et solcelleanlæg, er Lercenborg Gods i Kalundborg.

"Når man driver et landbrug, er det vigtigt at sprede sine udfordringer. Nu havde vi den tørreste sommer sidste år, som vi sandelig godt kunne mærke på landbruget. Til gengæld havde vi også rigtig meget sol," sagde grev Christian Lerche-Lerchenborg, til dr.dk.

Dengang advarede Brian Vad Mathiesen dog mod at udbrede solcellerne i for stort omfang på landbrugsarealerne. 

Han fastholder, at det er bedre for elforsyningen, at man placerer panelerne tæt på de mest elkrævende områder, som er taget i brug af mennesker: p-arealer og tagene på industribygninger. Han forklarer, at cellerne producerer mere el, når de placeres tæt på hinanden på tagene frem for mere spredte placeringer på marker rundt omkring, hvor strømmen muligvis skal transporteres over en længere distance.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd

Bag kulisserne står landbrugets avlsdyr og sulter

Landbrugets grise og kyllinger er fremavlet til at vokse hastigt, og det giver et stort behov for føde. Det betyder dog, at man må sulte millioner af avlsdyr for at begrænse deres vækst.

04-07-2022 12 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ,   Svin

Græs er det nye spisekammer for dyr – og sandsynligvis også mennesker

Aarhus Universitet er sammen med forskere herhjemme og rundt om i Europa lige så stille ved at revolutionere fødekæden for dyr og mennesker.

30-06-2022 7 minutter Foder,   Plantebaserede fødevarer,   Forskning