Annonce

Annonce

Insekt i blomst

I juli måned sidste år fandt Marianne Graversen en orange bille i et fugtigt engområde på Fyn. Hun tog et billede, sendte det ind til Arter.dk, og fik den valideret af en ekspert. Billen var en såkaldt Stictoleptura fulva og den første af sin slags i artsbogen. Foto: Arter.dk - Marianne Graversen

Naturglade borgere har fundet over 8000 arter på et år

Kun et år efter lanceringen af Arter.dk har borgere og forskere i fællesskab kortlagt lidt over 8000 danske arter via platformen, som dermed er blevet et vigtigt redskab for beskyttelse af biodiversitet i Danmark.

Siden databasen Arter.dk gik i luften for et år siden, har borgere i hele landet fundet og indberettet lidt over 8000 danske arter. 
På hjemmesiden og i appen ”Arter – indberetning” kan borgere rapportere fund af dyr, planter og svampe skoven og haven, langs kysten og på altanen. Spotter man en fremmed fugl i trækronerne eller en ny urt i krattet, så kan man sende fundet ind til databasen, hvor det bliver artsbestemt af databasens eksperter og brugere og tilføjet til et interaktivt Danmarkskort, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Minister: "Naturen er i krise"

For folk, som har en profil på Arter.dk, er det som noget nyt nu også er muligt at artsbestemme fund via billedgenkendelse, og miljøminister Lea Wermelin (S) glæder sig over borgernes store interesse for at bidrage til at kortlægge biodiversiteten i Danmark.
”Naturen er i krise. Selvom det kan være svært at forestille sig på en forårsdag, hvor solsorten synger og insekterne summer, så uddør arter hurtigere end nogensinde før. Når vi ved, hvilke arter, der lever i Danmark, og hvorhenne vi kan finde dem, er det lettere at beskytte dem. Derfor er det vigtigt at give forskerne redskaber til at kortlægge arternes tilstedeværelse i Danmark,” siger Lea Wermelin.

Anders P. Tøttrup, vicemuseumschef og leder for Statens Naturhistoriske Museums Citizen Science-projekter er enig i, at databasen er vigtig for forskerebe:
”Arter.dk er et vigtigt værktøj for vores arbejde som forskere, for det er blandt andet her, vi får det store overblik over den danske naturs ’helbred’. Vi kan heldigvis se, at der er en voksende interesse for ikke blot at være besøgende i naturen, men også at deltage i aktivt i arbejdet med at passe på den. Derfor er vi utroligt glade for alle de frivillige, der bruger deres fritid til at hjælpe forskningen,” fortæller han.

Samlingspunkt for naturinteresserede

Databasen har samtidig udviklet sig til et digitalt mødested for de knap 7300 brugere, der observerer stort og småt i det ganske land. På Arter.dk samler de sig i grupper som ”Naturen på Nekselø” og ”Vild med Lille Vildmose”. De arrangerer fællesture og konkurrencer og deler deres viden om Danmarks dyre- og planteliv med hinanden.

De mest aktive brugere har indberettet over 1.000 fund til Arter.dk, som er udviklet af Miljøstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum i et fælles partnerskab og i tæt samarbejde med de naturhistoriske foreninger og Naturhistorisk Museum Aarhus.

Arter.dk er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og Miljøstyrelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd

Bag kulisserne står landbrugets avlsdyr og sulter

Landbrugets grise og kyllinger er fremavlet til at vokse hastigt, og det giver et stort behov for føde. Det betyder dog, at man må sulte millioner af avlsdyr for at begrænse deres vækst.

04-07-2022 12 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ,   Svin

Græs er det nye spisekammer for dyr – og sandsynligvis også mennesker

Aarhus Universitet er sammen med forskere herhjemme og rundt om i Europa lige så stille ved at revolutionere fødekæden for dyr og mennesker.

30-06-2022 7 minutter Foder,   Plantebaserede fødevarer,   Forskning