Annonce

Annonce

Debat på Madens Folkemøde 2022

På Madens Folkemøde debatterede Rasmus Prehn (anden fra venstre) med nogle af bidragsyderne til den nye visionsbog om de emner, den behandler, herunder om måltidet som omdrejningspunkt for fællesskaber. Foto: Malthe Karstensen

Minister lancerer ny bog om fremtidens mad

Fødevareminister Rasmus Prehn lancerede fredag en ny bog om fremtidens mad på Madens Folkemøde. Vi bør have en større kærlighed til mad, mener ministeren.

Fredag lancerede fødevareminister Rasmus Prehn (S) sin nye visionsbog ’Madlandskab 2030’ på Madens Folkemøde, der finder sted på Engestofte Gods på Lolland. Bogen samler visioner fra mere end 30 innovative aktører, om hvordan vi gennem mad kan få større fokus på klima, sundhed og fællesskaber frem mod 2030.

Bogen har bl.a. fået bidrag fra flere politikere, NGO’er, fødevareproducenter og restauratører.

På scenen debatterede Rasmus Prehn med nogle af bidragsyderne til bogen om nogle af de emner, som den behandler. Herunder om udfordringer med rekruttering i restaurationsbranchen, omstilling til en mere klimavenlig kost, mad som en del af behandlingen i sundhedsvæsenet og måltidet som omdrejningspunkt for fællesskaber.

”De seneste 30 år er det at spise mad blevet til en spontan behovstilfredsstillelse. Jeg tror på, at vi skal hen til, at det skal være en daglig kærlighedserklæring. Når det først er en daglig kærlighedserklæring, så tager man sig også tid til det. Det er den kærlighedserklæring til mad, som vi skal bruge Madens Folkemøde og den her bog til, og det er min opgave som fødevareminister at være bannerfører for det,” sagde Rasmus Prehn.

Han understregede, at det ikke kun er madprofessionelle og offentlige institutioner, der skal drive den udvikling, men os alle sammen.

”Vi er nødt til at få skabt et involveringsprojekt, hvor det er alle, der tager del i det her. Jeg vil gerne have, at Danmark kunne være blandt de første lande, som viser, at vi skifter gear i madkulturen. Vi skal tilbage til nogle gamle dyder, men også på en ny måde, hvor vi tager nogle af de nye behov med ind. Mad skal ikke bare være smagsgivende og lækkert, det skal også være sundt og klimavenligt. Det kan vi sagtens, men nøglen er, at det bliver en daglig kærlighedserklæring,” sagde Rasmus Prehn.

Det røde økologimærke dukkede op flere gange i det diasshow, som dannede scenens baggrund under debatten ved lanceringen af ’Madlandskab 2030’. Trods dét og regeringens ambition om en fordobling af det økologiske areal inden netop 2030 blev økologi ikke fremhævet til lanceringen.

Økologien spiller dog stadig en rolle i det fremtidige madlandskab ifølge den nye visionsbog.

”I 2030 bugner hylderne af danske varer med det røde Ø-mærke, og det økologiske areal er fordoblet, så vi også af den grund vil udlede mindre CO2,” skriver Rasmus Prehn således i forordet til ’Madlandskab 2030’.

Lanceringen skød samtidig det online univers madlandskab.dk i gang, hvor bogen også kan downloades i sin helhed.  Her kan alle desuden bidrage ved at indsende idéer til, hvordan man kan gøre en forskel for klima, sundhed og fællesskab, når det handler om mad.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT