Annonce

Annonce

Mark- og engareal i Holbæk Kommune

Holbæk Kommune vil bidrage til øget biodiversitet ved at forlange, at alle de forpagtede kommunale landbrugsarealer bliver omlagt til økologi. Foto: Holbæk Kommune

Kommune forlanger, at landbrugsarealer bliver omlagt til økologi

Holbæk Kommune har valgt, at alle de kommunale arealer, der forpagtes bort til dyrkning, skal omlægges til økologisk drift.

Det har gennem flere år været et krav, at de landbrugsarealer, som Holbæk Kommune forpagter ud, skal dyrkes pesticidfrit, men nu tager kommunen skridtet videre og stiller krav til økologisk dyrkning på områderne.

Samtidig planlægger kommunen at skrue op for økologien i de kommunale køkkener. Det fortæller Kommunen i en pressemeddelelse, hvor den angiver kampen mod biodiversitetskrisen som den væsentligste årsag til at forlange økologisk dyrkning af de kommunale arealer.

”Ved at dyrke jorden økologisk giver vi naturen på og omkring de dyrkede marker bedre vilkår,” skriver kommunen, som planlægger en gradvis indfasning af økologikravet.

Efterhånden som de eksisterende forpagtningsaftaler udløber, vil kommunen derfor stille krav om, at den landmand, der forpagter jorden, sikrer økologisk certificering af driften på området.

De første kontrakter er i skrivende stund ved at blive genforhandlet, og alle de omfattede landmænd har taget godt imod tiltaget, lyder meldingen fra rådhuset i Holbæk, som forventer at alle kontrakter vil være genforhandlet inden udgangen af 2025.

Karen Thestrup (EL), der er formand for kommunens nye udvalg for Klima, Miljø og Natur, er meget tilfreds med at Holbæk Kommune nu tager det fulde skridt i omlægning til økologi:

”Jeg ser økologi som en helt afgørende del af løsningen på biodiversitetskrisen. Samtidig er det også for at sikre vores grundvand at brugen af pesticider må ophøre. Det er ikke kun planter og dyr, det her tiltag kommer til gode. Det er os alle sammen, der får glæde af det. Derfor er jeg rigtig glad for at dette skridt bliver godt modtaget blandt de landmænd, vi samarbejder med.”

Også mere økologi i de kommunale gryder

Holbæk Kommune har ikke kun kig på omlægning af landbrugsjorden. De kommunale køkkener kommer også til at arbejde mere med økologi i løbet af 2022. Kommunen har i den forbindelse igangsat et omlægningsforløb i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Changing Food og Økologisk Landsforening, som via projektet "Køkkenomlægning i Holbæk Kommune", skal hjælpe med at give køkkenpersonalet de faglige kompetencer, som er nødvendige for at indføre flere økologiske råvarer, uden at det behøver at belaste budgettet.

"Det betyder, at 56 ansatte fra de kommunale køkkener i løbet af foråret skal deltage i et kursusforløb med henblik på at køkkenerne skal have Det Økologiske Spisemærke," siger Marie Jørgensen, programleder for grøn omstilling i Holbæk Kommune, som dagligt serverer mad til knap 2.000 borgere i daginstitutioner og ældreplejen.

”På den måde kan vi styrke biodiversiteten yderligere ved at efterspørge økologiske fødevarer i vores egne køkkener,” siger programlederen, som oplyser at kommunen også arbejder for at øge biodiversiteten på andre måder.

Holbæk Kommune har blandt andet sat flere initiativer i gang som deltager i konkurrencen "Danmarks Vildeste Kommune". De ansatte i kommunen lader eksempelvis grenene ligge fra vinterbeskæringen på de steder, hvor det kan lade sig gøre, for at skabe levesteder for små dyr, insekter og svampe.

Læs mere om Holbæks arbejde for at blive Danmarks Vildeste Kommune.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT