Annonce

Annonce

I en udtalelse fra EU-Kommissionen om forbuddet mod at holde husdyr i bur står der bl.a., at forbuddet vil understøtte omlægningen til mere økologi i EU.

EU-Kommissionen bekræfter: Vil forberede et forbud mod burdyr i landbruget

Europa-Kommissionen har netop meddelt, at den vil udarbejde et lovforslag, der skal forbyde fikserede dyr og dyr bag tremmer i EU's landbrug.

Det kan være slut med fikserede søer og høns i bur om få år. Europa-Kommissionen har nemlig netop meddelt, at den ved udgangen af 2023 vil fremsætte et lovforslag, der skal udfase husdyr bag tremmer i EU's landbrug.

Det har EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides, meddelt på et pressemøde onsdag. Det sker få uger efter, at Parlamentet med et overvældende flertal opfordrede Kommissionen til at udarbejde et egentligt lovforslag.

"Dyr er sansende væsener, og vi har en moralsk og social forpligtelse til at sikre, at det bliver afspejlet i dyrenes forhold i landbruget," sagde Stella Kyriakides ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I en udtalelse fra Kommissionen om forslaget står der desuden, at forbuddet vil understøtte EU's målsætning om, at 25 pct. af al landbrug dyrkes økologisk i 2030.

Eftersom et lovforslag endnu ikke er udarbejdet, er det endnu uvist, hvad forbuddet helt specifikt vil dække over, men der er lagt op til, at dyr i bur såsom burhøns og kaniner, fiksering af søer, og kalve i enkeltstalde skal udfases frem mod 2027.

Ifølge den danske parlamentariker Niels Fuglsang (S) er det en realistisk tidshorisont:

"Vi skal selvfølgelig give landmændene tid til at få det gjort. Vi skal lytte til landmændene og til dyrevelfærdsorganisationerne for at udarbejde en tidsplan for, hvordan det kan ske på en måde, så landmændene også kan overskue det økonomisk," siger han ifølge Ritzau.

"En historisk sejr"

World Animal Protection DK (WAP) kalder afgørelsen for "en historisk sejr for både dyrevelfærd og borgerdemokrati".

“Kommissionens beslutning kommer efter Parlamentets overvældende anbefaling af borgerforslaget ‘End The Cage Age’, og er et paradigmeskifte inden for EU's landbrug. I Danmark vil det få afgørende betydning for millioner af dyr, hvis uværdige tilværelse bag tremmer, snart vil være et sort minde fra fortiden,” siger Esben Sloth, kampagnechef for WAP, i en pressemeddelelse.

Han vurderer, at et forbud også vil få betydning for dyrevelfærden uden for EU's grænser.

"'End The Cage Age' vil få betydning langt ud over EU's grænser, fordi reformen vil påvirke resten af verdens opfattelse af dyrevelfærd, og fordi EU efter alt at dømme vil indføre nogle import-restriktioner i forhold til konkurrenceforvridning og dyrevelfærd,” forklarer han.

Compassion in World Farming EU, der koordinerede borgerforslaget, forudser, at vi bevæger os ind i en ny æra for husdyrproduktion.

"Det føles som et af de øjeblikke i historien, hvor strømmen vender. Det lykkedes dyrevelfærdsbevægelsen at ryste buret og så frøene til en ny æra," siger Olga Kikor, kampagneleder ved Compassion in World Farming, til Reuters.

De landmænd, der bliver nødt til at omstille produktionen, vil kunne modtage støtte fra EU.

Når Kommissionen fremsætter lovforslaget, skal EU-Parlamentet og de 27 medlemslande godkende det, før det kan træde i kraft.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd

Bag kulisserne står landbrugets avlsdyr og sulter

Landbrugets grise og kyllinger er fremavlet til at vokse hastigt, og det giver et stort behov for føde. Det betyder dog, at man må sulte millioner af avlsdyr for at begrænse deres vækst.

04-07-2022 12 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ,   Svin

Græs er det nye spisekammer for dyr – og sandsynligvis også mennesker

Aarhus Universitet er sammen med forskere herhjemme og rundt om i Europa lige så stille ved at revolutionere fødekæden for dyr og mennesker.

30-06-2022 7 minutter Foder,   Plantebaserede fødevarer,   Forskning