Annonce

Annonce

Traktor sprøjter stubmark

Forsinkelserne skyldes bl.a., at man har modtaget omtrent 3.000 siders høringssvar fra 368 respondenter. Foto: Colourbox

Afgørelse om glyphosats skæbne udskydes

Arbejdet med en fornyelse af godkendelsen af sprøjtemidlet glyphosat trækker ud i EU. Den nuværende godkendelse forventes derfor forlænget med et år.

De to EU-agenturer, EFSA og ECHA, oplyser i en meddelelse, at arbejdet med en fornyelse af godkendelsen af aktivstoffet glyphosat er forsinket.

Agenturerne er ansvarlige for en såkaldt fornyelsesvurderingsrapport, som skal være færdig, før EU kan beslutte, om den nuværende godkendelse af glyphosat, som er aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup, skal fornyes.

Rapporten er nu udskudt og forventes først færdig i juli 2023 frem for senere i år, som oprindeligt var planen.

Godkendelsen udløber officielt den 15. december i år, men det forventes på baggrund af forsinkelsen i godkendelsesprocessen, at den nuværende godkendelse bliver midlertidigt forlænget med ét år.

Forsinkelserne skyldes bl.a., at man har modtaget omtrent 3.000 siders høringssvar fra 368 respondenter.

EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) skal vurdere alle mulige risici, som eksponering for glyphosat kan udgøre for mennesker, dyr og miljøet. I 2015 blev glyphosat vurderet af IARC (International Agency for Research on Cancer) som værende "sandsynligvis kræftfremkaldende", men den konklusion har mødt kritik, og spørgsmålet om en fornyet godkendelse deler vandene i EU.

Tidligere i år har et flertal i Folketinget desuden vedtaget, at det fra 2024 skal være forbudt herhjemme at sprøjte med bl.a. glyphosat på både offentlige og private befæstede arealer, fordi det øger risikoen for nedsivning til grundvandet.


Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT