Annonce

Annonce

Jane Goodall står på talerstolen og taler for FN-forsamlingen

Primatologen Jane Goodall har skrevet forord til essaysamlingen om vores forhold til dyr, som udgives af dyreværnsorganisationen RSPCA. Foto: Christopher Camp/flickr/CC-BY-2.0

Hvad har dyr nogensinde gjort for os?

Vi har mistet forbindelsen til dyrene, mener den internationale dyreværnsorganisation RSPCA, som derfor har bedt en række eksperter og meningsdannere til at sætte fokus på de forhold, vi byder dyr i dag.

"Hvis vores civilisation skal overleve og trives, er vi nødt til at skifte fokus i vores kollektiv perspektiv fra primært at være en selvcentreret art, hvis behov og interesser skal opfyldes, til at se os selv som en del af et større naturligt system, som vi har et ansvar for gennem hele livet."

Ordene kommer fra Tony Juniper, formand for organisationen Natural England og rådgiver for bl.a. prins Charles, som er en af 19 eksperter og meningsdannere, der har skrevet essaysamlingen 'What Have Animals Ever Done for Us?' om vores forhold til dyr.

Blandt andre skribenter er professor Cass Sunstein, der er tidligere rådgiver i Det Hvide Hus, adfærdsbiolog Frans de Waal og Philip Lymbery, der bl.a. er adm. direktør for dyreværnsorganisationen Compassion in World Farming og præsident for Eurogroup for Animals. Forordet er skrevet af den kendte primatolog Jane Goodall, der er kendt for sit videnskabelige arbejde med vilde chimpanser i Tanzania.

Essaysamlingen er skrevet som led i en ny kampagne af den britiske afdeling af den globale dyreværnsorganisation RSPCA, der mener, det er på tide, at vi tager en snak om, hvordan vi behandler dyr og vores naturlige omgivelser.

Vi afgør også dyrenes skæbne

Emma Slawinski, der er politisk direktør hos RSPCA, peger på, at en række globale problemer såsom klimaforandringer, ødelæggelsen af naturen, sundhed og ensomhed, måske kan afhjælpes, hvis vi gentænker dyrenes rolle i vores samfund.

"En mere retfærdig behandling af dyr er ikke kun det moralsk rigtige - det vil også gavne, måske endda redde, menneskeheden," siger hun i en pressemeddelelse.

"Vi ved, at der stilles ubehagelige spørgsmål. Men mennesket har udviklet evnen til ikke blot at bestemme sin egen skæbne, men også skæbnen for millioner af andre arter og billioner af individuelle dyr, der prøver at leve sammen med os. Vi håber, at denne essay-samling vil sparke gang i en debat, som mennesker er nødt til at have - for vores egen skyld og dyrenes," fortsætter hun.

Økologisk Nu har fået tilladelse til at oversætte og publicere essaysene, og en del af dem vil derfor den kommende tid blive udgivet løbende her på siden i forbindelse med vores eget tema om dyrevelfærd.

Flere artikler fra samme sektion

Nu kan jeg endelig høste frugten af mit arbejde!

BLOG: Jeg er omsider begyndt at kunne høste de første grøntsager fra min køkkenhave. Følelsen af at spise noget, man selv har dyrket, gør det al besværet værd.

30-06-2022 3 minutter

Prisstigningerne er en løftet pegefinger efter årtiers overforbrug

LEDER: Med tanke på de seneste årtiers overforbrug og madspild er det nok sundt for os at blive mindet om, at mad ikke bare er en billig kilometervare, der på magisk vis dukker op i supermarkedet, men faktisk er en begrænset ressource.

30-06-2022 4 minutter Leder,   Forbrug

Mange vil opgøre dyrenes værdi i penge, men i virkeligheden afhænger vores liv af dem

ESSAY: Vi mennesker har mistet forbindelsen til dyrene og den naturlige verden og har glemt, hvor afgørende selv de mindste dyr er for vores livsgrundlag. Vi er nødt til at genskabe vores forbindelse til naturen.

24-06-2022 7 minutter Debat,   Biodiversitet,   Natur