Annonce

Annonce

Mejetærsker og kornbunke på mark

Afregningsprisen for økologiske salgsafgrøder er stigende. Arkivfoto

Rådgiver: Stigende afgrødepriser bør ikke mindske fokus på budgettet

Det er absolut positivt, at afgrødepriserne er stigende, men man skal også holde for øje, at mange omkostninger også stiger, mener rådgiver.

Afgrødepriserne er stigende, og trenden er fortsat opadgående. Det fremgår af Sagro og ØkologiRådgivning Danmarks Ø-barometer, der er en analyse af indtjeningsudviklingen for økologisk planteproduktion.

Udsigten til en god afregning for næste års høst må dog ikke være en sovepude. Det mener planterådgiver Mads Juul fra ØkologiRådgivning Danmark, der samtidig opfordrer til at øge fokus på budgetteringen.

”I planteavlen er de stigende afgrødepriser absolut positivt, men man skal også holde for øje, at mange omkostninger også stiger. Samtidig bør man ikke overvurdere priserne for ny høst 2022, da det er umuligt at sige, om markedet vil holde niveauet fremad,” skriver Mads Juul i et blogindlæg.

Han mener, at det derfor vil være bedst at stå med en realiseret salgspris, som er højere end budgetteret. Derudover råder han til fortsat at have en risikospredning i afgrødevalget, da det kan afbøde udsvingene i priser og udbytter.

”Man bør lægge en salgsstrategi og skrive den ned, så man har en klar plan for, hvordan man planlægger at handle det kommende år. I et godt budget bør man også lave en kommentering, særligt et år som i år, hvor man tager stilling til det nuværende marked og giver en realistisk vurdering af de udbytter og priser, man regner med,” skriver Mads Juul.

Høstudbytte er en variabel

Priserne stiger blandt andet på baggrund af en dårligere høst i år på den nordlige halvkugle. Det skyldes en historisk tørke i det vestlige Nordamerika, manglende nedbør i Rusland og for meget regn under høsten visse steder i Europa. Det beretter DLG i en markedsorientering for november.

Ifølge analysen i Ø-barometeret er udbyttet netop en variabel faktor, og med den nuværende indtjeningsprognose vil blot fem hkg udbyttetab kunne udfordre den gennemsnitlige økologiske planteavlsbedrift på både likviditet og konsolidering trods den højere afregning.

”Produktionsprisen er nu ca. 21 kr. pr. hkg lavere end den gennemsnitlige salgspris, men hvis der mangler 5 hkg, taler vi nærmere om 10 kr. højere produktionspris end salgspris,” skriver økonomirådgiver Keld Dieckmann fra Sagro i Ø-barometeret.

Han peger, ligesom Mads Juul, på et alsidigt sædskifte med mange afgrøder som en god strategi for at opnå en større risikospredning, både økonomisk og sædskifte- og produktionsmæssigt.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud