Annonce

Annonce

Øko-Markdag 2022

For første gang i dansk landbrugs historie samarbejder en række aktører i år om at afholde en landsdækkende Øko-Markdag. Foto: Malthe Karstensen

Sammenhæng mellem mark og stald er ikke glemt til Øko-Markdag

Økologiske mælkeproducenter bør gøre mere for at øge proteinindholdet i græsmarkerne. Det fortæller ØkologiRådgivning Danmark til Øko-Markdag, hvor der også er fokus på helheden i det økologiske landbrug.

Den første landsdækkende Øko-Markdag herhjemme er onsdag i fuld gang. Erholm Gods på Fyn danner rammerne om arrangementet, og Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der står bag dagen i samarbejde med en række økologiske rådgivningscentre og organisationer, forventer, at 500 gæster lægger vejen forbi i løbet af dagen.

Med mere end 75 demonstrationsparceller, der både tæller kornafgrøder, grøntsager, græs og proteinafgrøder til human konsum, er der masser at se og høre om for de planteavlsinteresserede.

Det er dog ikke kun planteavl, der er i fokus, for ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug skal arrangementet favne bredt. Øko-Markdag er da også inspireret af svenske Store Slätte Ekodag og tyske Öko-Feldtage, der ligeledes er landsdækkende arrangementer, hvor landmænd mødes for at udveksle erfaringer og få ny viden på tværs af alle grene af det økologiske landbrug.

Mere protein i græsset

I løbet af dagen afholdes flere faglige oplæg i det såkaldte ’Videnstelt’. Her tog kvægrådgiver Birgitte Høyer og planteavlsrådgiver Niels-Kristian Knudsen fra ØkologiRådgivning Danmark ordet før middagstid, hvor de fremhævede sammenhængen mellem mark og stald og samtidig talte ind i den aktuelle markedssituation med høje priser på proteinfoder.

”Jo mere råprotein, vi kan dyrke i vores græs, jo mindre skal vi købe os til i tilskudsfoderet. Det betyder altså noget på bundlinjen at få mere fokus på kløvergræsset,” sagde Birgitte Høyer og konkluderede, at der bør være endnu mere selvforsyning hos de økologiske mælkeproducenter.

Ifølge Niels-Kristian Knudsen er det netop i kløvergræsset, at landmændene har gode muligheder for at dyrke mere råprotein, bl.a. fordi kløvergræs oftest udgør størstedelen af foderrationen. Han rådede til at være særlig omhyggelig med etableringen.

”Den største enkeltfaktor for proteinindholdet er kløverprocenten. Hvis man vil have 15-20 pct. råprotein i slættet, så skal man ligge på 30-50 pct. kløver. Det kan godt være, at man kan få højere udbytter med en anden blanding eller med mere gødning, men det flytter ikke det store for selve andelen af kløver og proteinindhold. Hvad angår kløverandelen er det især etableringen, der er afgørende,” sagde Niels-Kristian Knudsen.

Samtidig kan man vedligeholde kløverprocenten ved bl.a. at være opmærksom på sin slæt-strategi.

”Det er vigtigt, at man ikke kommer for sent ud i 1. slæt. Fordøjeligheden falder markant efter 18. maj, og det gælder også for blanding 35. Den starter måske med et højere udgangspunkt, men udviklingen er den samme i alle blandinger,” sagde Niels-Kristian Knudsen.

Flere artikler fra samme sektion

Der er penge i at planlægge sin mark i god tid

FAGLIGT TALT: Det er nu, man skal følge op på 2022-sæsonen og vurdere, hvad man skal arbejde med, inden næste sæson begynder.

05-07-2022 3 minutter Fagligt talt,   Planteavl

Økologisk gods på Djursland viser, hvordan naturhensyn i landbruget øger biodiversiteten

Stenalt Gods, der har været drevet økologisk i snart 25 år, tager særlige hensyn til insekterne og fuglene, og det kan ses på dyrelivet.

04-07-2022 2 minutter Nyt fra Icoel,   Biodiversitet,   Natur

Nyt værktøj skal udvikle bæredygtig griseproduktion

KRONIK: Økologiske landmænd vil gerne bidrage med mindre drivhusgasproduktion, og en af måderne at gøre det på er at bruge foder med et mindre klimaaftryk.

29-06-2022 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Kronik,   Svin