Annonce

Annonce

Klaus Warming på hug i kløvermark

For Klaus Warming har det lettet generationsskiftet, at Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har købt hovedparten af det landbrug, som han i forvejen havde forpagtet af sin far. Privat foto

Øko-fond letter generationsskifte fra far til søn ved opkøb af nyt landbrug

Med et nyt opkøb råder Danmarks Økologiske Jordbrugsfond nu over 550 ha landbrugsjord, som er udlejet til otte yngre forpagtere, som er forpligtet til at drive jorden økologisk.

Vokseværket hos Danmarks Økologiske Jordbrugsfond fortsætter. Med datterselskabet Dansk Økojords overtagelse af 120 ha er fondens landbrugsareal i et hug øget med næsten 30 pct., og der er flere opkøb i pipelinen oplyser Kim Qvist, direktør i Dansk Økojord A/S.

Det seneste opkøb omfatter hovedparten af jorden fra en 150 ha stor planteavlsbedrift ved Sdr. Hygum ved Rødding, hvor 41-årige Klaus Warming er forpagter. Jorden var tidligere ejet af hans far. Sammen har de gennem nogle år drevet i alt ca. 500 ha planteavl, hvoraf hovedparten bestod af lejet jord, mens faderen ejede 150 ha.

"Men nu er min far blevet 67 år, og han vil gerne afgive ansvaret. Han beholder selv bygningerne og 30 ha, og ved at fonden køber resten af jorden og forpagter den ud til mig undgår jeg en høj belåningsgrad," siger Klaus Warming.

Med en ti år lang forpagtningsaftale med Dansk Økojord A/S kan han fortsætte som landmand, og hvis økonomien og lysten er til det, kan han på et senere tidspunkt tage stilling til, om han vil købe jorden af fonden.

”En aftale med Dansk Økojord A/S betyder, at vi får et glidende generationsskifte, bedre økonomi og god support, men sidst og ikke mindst, muligheden for at fortsætte med det jeg helst vil; lave gode gedigne fødevarer i pagt med naturen og ikke på trods,” siger Klaus Warming i en meddelelse fra Dansk Økojord.

Som led i forpagtningsaftalen skal han oprette et gårdråd, hvor bl.a. Dansk Økojord er repræsenteret, og Klaus Warming ser frem til at kunne høste ekstra faglig sparring via gårdrådet. 

Med mere end 700 aktionærer i ryggen kan Dansk Økojord a/s netop lave disse investeringer og sikre næste generation af økologiske landmænd jord under neglene.

”Kapitalbindingen i et traditionelt dansk landbrug er tårnhøjt og det medfører kæmpe egenkapitalkrav til den yngre landmand, som godt vil overtage. Det har ofte den konsekvens, at det er en i forvejen velbeslået nuværende landmand der opkøber, som så blot bliver større og større eller være endnu en udenlandsk kapitalfond, som ikke har en særlig veneration for vores drikkevand, natur, biodiversitet eller klima. Med vores model viser vi et alternativ”, siger Kim Qvist.

Aktionærmøder er åbne for alle

Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening stiftede i februar 2017 Danmarks Økologiske Jordbrugsfond ved tilsammen at indskyde 400.000 kr. i en erhvervsdrivende fond. Formålet er at bidrage til mere natur, bedre miljø og til generationsskifte i det danske landbrug ved at fastholde og øge det økologiske landbrugsareal i landet. Det sker via selskabet Dansk Økojord A/S ejer i dag over 550 ha og har otte yngre forpagtere i daglig drift. Dansk Økojord A/S forventer at investere yderligere for ca. 23 mio. kr. i indeværende år og om danskerne vil, håber han, at personlige investeringer i aktier i de kommende år vil føre til endnu flere investeringer i de kommende år, oplyser Kim Qvist.

Læs mere om, hvordan du kan være med til at investere i økologisk landbrug her.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud