Annonce

Annonce

Køer står på række i en udendørs stald

Det er vigtigt at finde en balance mellem energibehov og afgræsningen. Foto: Karen Munk Nielsen

Nu er det tid til mere energi på stald

FAGLIGT TALT: Energiniveauet i græsset er faldet støt siden midt juni ifølge ØkologiRådgivning Danmarks friskgræsanalyser.

Sukkerindholdet og energiniveauet i græsset er støt faldende.

Det sker som oftest i juli måned, hvor det varme vejr og manglende vand nedsætter fordøjeligheden og derfor energiniveauet og sukkerindholdet. Ifølge ØkologiRådgivning Danmarks friskgræsanalyser er sukkerindholdet faldet med næsten 50 pct. fra midt juni til midt juli.

Det vil fortsat være faldende ifølge afgræsningsprognosen. Der ses lige nu energiniveauer på under 6 MJ/kg ts og fordøjelighed på under 80 pct. OS og helt ned til 75 pct. OS.

Det betyder, at der bør suppleres med mere energi på stald, så køerne fortsat kan holde ydelsen og ikke får et knæk. Det er ikke ensilage, der skal suppleres med, men korn eller majs. Æder de mange kg/ts ensilage på stald, vil de være mætte, inden de skal på græs, og derfor have en lavere optagelse, når de er ude. Det kan udmønte i græs, der 'stængler' og skal slåes af for at sikre så god en fordøjelighed, som det er muligt for tiden.

Det vigtigste er at få gået en god tur hen over sin mark og vurdere tilstanden derude med egne øjne og finde en balance mellem energibehov og afgræsningen. Uanset hvad bør man hæve energiniveauet på stald.

Flere artikler fra samme sektion

Jagten er sat ind på »Årets Unge Landmand«

Landbrug & Fødevarer kårer for ottende år i træk ”Årets Unge Landmand”, og alle har mulighed for at indstille sin favorit blandt landbrugets unge talenter.

10-08-2022 2 minutter Events

Mekanikere må være kreative for at holde høsten i gang

Hvis maskinerne svigter i denne høstsæson, må mekanikerne ofte tænke kreativt for at holde hjulene i gang. Der er nemlig leveringsproblemer og ventetid på mange reservedele.

09-08-2022 2 minutter Høst

Sommervarmen vender tilbage - og øger risikoen for brand under høsten

I de kommende dage vender sommervarmen tilbage. Forsikringsselskabet Topdanmark opfordrer landmænd og ansatte i landbruget til at være ekstra opmærksomme på risiko for brand i den tørre høstsæson.

08-08-2022 2 minutter Høst