Annonce

Annonce

En kalv dier hos sin mor

I et forsøg blev mælkeoptagelsen hos kalvene, som pattede fra koen, målt ved at veje kalven før og efter, den drak mælken. I den første uge var det seks liter pr. døgn stigende til op mod 10 liter i uge 16. Foto: Colourbox

Koen er bedre end suttespanden for kalvens adfærd

Selv delvis adgang til koen for at drikke mælk tilfredsstiller kalvens naturlige suttebehov bedre, end når den drikker fra en spand med sut.

Denne nyhed er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Kalve, som drikker mælken fra koen, sutter mindre på andre kalve end kalve, som drikker mælken fra en spand med sut.

Det viser et forsøg fra Schweiz, hvor forskerne fulgte adfærd, tilvækst og sundhed hos spædekalve gennem de første 16 leveuger. Undersøgelserne foregik på to økologiske gårde med i alt 58 kalve.

Halvdelen af kalvene fik lov til at drikke mælk fra koen to gange om dagen, hvorefter de var sammen med koen i 30 minutter. Den anden halvdel af kalvene drak samme mælkemængde fra en spand med sut. Alle kalve gik i grupper med andre kalve.

Mælkeoptagelsen hos kalvene, som pattede fra koen, blev målt ved at veje kalven før og efter, den drak mælken. I den første uge var det seks liter pr. døgn stigende til op mod 10 liter i uge 16.

Selv delvis adgang gavner

Resultaterne viser, at sutten på andre kalve – såkaldt cross-suckling - var signifikant lavere og næsten halveret hos kalve, som drak mælken fra koen i forhold til kalve, som drak mælken fra spand. Der blev observeret 0,53 tilfælde pr. observationsperiode hos de diende kalve versus 0,83 tilfælde hos spand-fodrede kalve.

Kalvenes tilvækst blev målt gennem alle 16 uger. Bortset fra en højere tilvækst hos de diende kalve i den første uge var tilvæksten ens og høj ved de to behandlinger. Den steg fra et niveau på 650 g/dag de første uger til 1.150 g/dag sidst i forløbet. Også forekomsten af diarre og luftvejsinfektioner og deres indhold af antistoffer i blodet var ens på de to behandlinger.

Forskerne konkluderer, at selv delvis adgang til koen for at drikke mælk tilfredsstiller kalvens naturlige suttebehov bedre, end når den drikker fra en spand med sut.

Flere artikler fra samme sektion

Der er penge i at planlægge sin mark i god tid

FAGLIGT TALT: Det er nu, man skal følge op på 2022-sæsonen og vurdere, hvad man skal arbejde med, inden næste sæson begynder.

05-07-2022 3 minutter Fagligt talt,   Planteavl

Økologisk gods på Djursland viser, hvordan naturhensyn i landbruget øger biodiversiteten

Stenalt Gods, der har været drevet økologisk i snart 25 år, tager særlige hensyn til insekterne og fuglene, og det kan ses på dyrelivet.

04-07-2022 2 minutter Nyt fra Icoel,   Biodiversitet,   Natur

Nyt værktøj skal udvikle bæredygtig griseproduktion

KRONIK: Økologiske landmænd vil gerne bidrage med mindre drivhusgasproduktion, og en af måderne at gøre det på er at bruge foder med et mindre klimaaftryk.

29-06-2022 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Kronik,   Svin