Annonce

Annonce

En gruppe forskere står og ser på hestebønner

Især hestebønner varierer meget i tusindkornsvægt, hvorfor man skal være særligt opmærksom ved såning for at opnå det rette plantetal. Foto: Karen Munk Nielsen

Kend dit plantetal

FAGLIGT TALT: Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter.

Af: Mads Juul, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Meget af vårsæden er efterhånden etableret, og mange steder er den også kommet op. Det er derfor nu, at såarbejdet skal evalueres, og dette gøres bedst ved at optælle plantetallet i markerne.

En nem måde at gøre det på er ved at optælle planterne i én meter sårække. Derefter ganger man plantetallet med antallet af sårækker på én meter, altså otte, hvis man sår på 12,5 cm rækkeafstand.

Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter. Især hestebønner varierer meget i tusindkornsvægt, hvorfor man skal være særligt opmærksom ved såning for at opnå det rette plantetal.

I konventionelle landsforsøg blev der i 2017 hentet et nettomerudbytte på 10 hkg./ha ved at gå fra 20 til 40 planter/m2. Samtidig kommer man også let til at etablere for mange planter, hvis man ikke er opmærksom på tusindkornsvægten, hvilket giver unødvendigt forbrug af dyr såsæd.

Med de høje afregningspriser der er for tiden, er det derfor ekstra relevant være opmærksom på at få etableret det rette antal planter, så man henter det bedste udbytte og den bedste ukrudtskonkurrence.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud