Annonce

Annonce

En gruppe forskere står og ser på hestebønner

Især hestebønner varierer meget i tusindkornsvægt, hvorfor man skal være særligt opmærksom ved såning for at opnå det rette plantetal. Foto: Karen Munk Nielsen

Kend dit plantetal

FAGLIGT TALT: Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter.

Af: Mads Juul, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Meget af vårsæden er efterhånden etableret, og mange steder er den også kommet op. Det er derfor nu, at såarbejdet skal evalueres, og dette gøres bedst ved at optælle plantetallet i markerne.

En nem måde at gøre det på er ved at optælle planterne i én meter sårække. Derefter ganger man plantetallet med antallet af sårækker på én meter, altså otte, hvis man sår på 12,5 cm rækkeafstand.

Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter. Især hestebønner varierer meget i tusindkornsvægt, hvorfor man skal være særligt opmærksom ved såning for at opnå det rette plantetal.

I konventionelle landsforsøg blev der i 2017 hentet et nettomerudbytte på 10 hkg./ha ved at gå fra 20 til 40 planter/m2. Samtidig kommer man også let til at etablere for mange planter, hvis man ikke er opmærksom på tusindkornsvægten, hvilket giver unødvendigt forbrug af dyr såsæd.

Med de høje afregningspriser der er for tiden, er det derfor ekstra relevant være opmærksom på at få etableret det rette antal planter, så man henter det bedste udbytte og den bedste ukrudtskonkurrence.

Flere artikler fra samme sektion

Landbrugsstyrelsen politianmelder økolog efter kastration af grise

I otte tilfælde havde Trine Sund Kammersgaard givet den obligatoriske lokalbedøvelse ved kastration af smågrise, efter at ordineringerne var udløbet. Derfor er hun nu blevet politianmeldt. Fødevarestyrelsen overvejer en ændring af reglerne.

19-05-2022 8 minutter Svin,   Økologiregler

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning