Annonce

Annonce

Tyr af racen blåkvæg

Det bliver alligevel ikke lovligt at anvende racen blåkvæg ved inseminering af økologiske kvæg. Foto: Peter Van den Bossche, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Landbrugsstyrelsen i kovending: Forbud mod blåkvæg fortsætter alligevel

Landbrugsstyrelsen præciserer i en revideret økologivejledning, at forbuddet mod blåkvæg fortsat er gældende. Forbuddet var ellers blevet fjernet i den første vejledning for i år.

Landbrugsstyrelsen præciserer nu, at praksis og regelforståelse stadig er den samme som hidtil vedrørende brug af blåkvæg i økologien. Derfor genindfører de forbuddet mod at omlægge en produktion med ren blåkvæg eller dyr med 50 pct. blåkvæg eller mere.

Det oplyser styrelsen på sin hjemmeside.

Blåkvæg er oprindeligt en belgisk race, som giver store, kødfyldte dyr, der typisk også får større kalve, end andre racer gør.

Det har betydet, at man har oplevet en del kælvningsproblemer i form af bl.a. akutte kejsersnit, og af hensyn til dyrevelfærden har racen derfor været bandlyst i økologien.

Forbuddet, der nu genindsættes:

'Da der foretages flere kejsersnit og assisterede fødsler ved Dansk Blåkvæg (BLÅ) (tidligere Belgisk Blåhvidt Kvæg), må du ikke omlægge ren BLÅ eller dyr med 50 % BLÅ eller mere til økologisk produktion. Du må heller ikke inseminere med BLÅ i en økologisk besætning.'

Landbrugsstyrelsens praksis har været forklaret med et eksempel i vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion, som er Landbrugsstyrelsens samlede vejledning om de regler, der følger af økologiforordningen samt økologiloven og bekendtgørelsen om økologisk jordbrugsproduktion.

I den første udgave af vejledningen for 2022 var eksemplet, der tidligere fremgik af vejledningen, udgået. Det er det eksempel, der altså nu genindsættes.

Ifølge styrelsen ønsker de trods det gældende forbud at tage den faglige vurdering op til overvejelse. Styrelsen vil derfor bestille et forskningsbidrag hos Aarhus Universitet for at tilvejebringe et opdateret fagligt grundlag til at vurdere, om brug af racen stadig er uforeneligt med økologisk produktion.


Flere artikler fra samme sektion

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud

Økologiens store lokomotiv bremser op

Det økologiske areal faldt i 2023, og det ses i den animalske produktion, hvor bl.a. mælkeproduktionen, som ellers har været økologiens store motor, faldt. Hos Arla arbejder man fortsat på at reducere øko-produktionen.

13-04-2024 5 minutter Statistikker,   Mejeri