Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen står med en flok undervisere på en mark

Jens Peter Hermansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, (t.v.) var med 25 undervisere på tur, hvor de besøgte flere økologiske producenter. Foto: Linda R. Duve/Icoel

Flere unge landmænd skal inspireres til at blive økologiske producenter

For at sikre en inspirerende undervisning og i sidste ende øge rekrutteringen til det økologiske landbrug, har Innovationscenter for Økologisk Landbrug inviteret 25 undervisere fra landbrugsskolerne med på tur.

Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Den første forudsætning for, at underviserne på landets landbrugsskoler kan inspirere de unge til at få interesse for økologisk landbrug, er, at underviserne selv føler sig inspirerede, og at de har den fornødne viden om den økologiske produktionsform.

"Derfor har vi arrangeret denne tur for underviserne med et højt fagligt niveau, hvor de kommer rundt på forskellige økologiske bedrifter, der hver især kan vise eksempler på hhv. dyrkning/produktion, forædling, afsætning og events," fortæller Jens Peter Hermansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, om en to dage lang tur, som han og 25 undervisere var på fra 31. maj til 1. juni.

"Med den forventede fortsatte vækst i den økologiske produktion og afsætning, er der behov for at øge rekrutteringen til det økologiske landbrug. Hvis det skal lykkes, så kræver det engagerede undervisere, der gennem deres entusiasme og viden kan begejstre og inspirere deres elever," forklarer Jens Peter Hermansen.

På den to dage lange tur besøgte deltagerne:

  • Gothenborg (økologisk fjerkræ)

  • Ellinglund (økologisk mælkeproduktion)

  • Månsson A/S (økologisk gartneri)

  • Stenalt (økologisk planteavl)

  • Rydalsgaard (naturpleje)

Derudover var programmet spækket med faglige oplæg om alt lige fra klimahandlingsplaner og skovlandbrug, over den økologiske markedssituation til efterafgrøder og biogas. Oplægsholderne var konsulenter fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og ØkologiRådgivning Danmark.

God mulighed for at få inspiration

Da skribenten stødte til underviserne på turen, var de i gang med en lækker økologisk frokost og en velfortjent pause hos Månsson A/S, som er et frilandsgartneri med biogasanlæg og økologisk ægproduktion.

Kort efter var de dog i gang igen, og Dorrit Andersen, som er indehaver af Rootconsult, fortalte veloplagt om Månssons grøntsags- og ægproduktion.

Paw Helms fra Dalum Landbrugsskole var en af deltagerne på turen. Han valgte at tage med, fordi han er meget interesseret i økologi, og fordi han som ny underviser gerne vil have noget inspiration til undervisningen.

"Det er en rigtig god mulighed for at få noget ny inspiration til undervisningen," sagde Paw Helms.

"Det er vigtigt at følge med og se, hvad der sker ude i den virkelige verden," fortsatte han med et smil.

Han vil gerne bruge oplevelserne fra turen til at fortælle sine elever om den økologiske produktion, og særligt hvilke muligheder der er for afsætning.

"Jeg vil gerne fortælle dem om de spændende områder inden for økologien, hvor jeg ser en mulighed for, at de kan komme i gang med en produktion," uddybede Paw Helms.

Bæredygtig produktion og netværk

Månsson A/S arbejder ligesom mange andre økologer med at gøre produktionen mere bæredygtig og bruger i den forbindelse bæredygtighedsværktøjet RISE til at gøre det praktisk, dokumenterbart og samtidig håndgribeligt for sine medarbejdere.

Hanne Justesen, Zealand, Sjællands Erhvervsakademi var enig i, at bæredygtighed er helt afgørende i dansk Landbrug.

"Økologi er en af de muligheder, der er for at arbejde med bæredygtighed i landbruget, så jeg vil gerne have et indblik i, hvad der sker indenfor økologien, så jeg kan bruge det i min undervisning," sagde Hanne Justesen.

Derudover satte Hanne Justesen stor pris på, at hun på turen fik mulighed for at netværke med sine kollegaer fra andre dele af landet.

"Jeg er åben og suger alt til mig, og så er det fedt at få mulighed for at netværke og udveksle viden med de andre undervisere," sagde hun.

Flere artikler fra samme sektion

Der er penge i at planlægge sin mark i god tid

FAGLIGT TALT: Det er nu, man skal følge op på 2022-sæsonen og vurdere, hvad man skal arbejde med, inden næste sæson begynder.

05-07-2022 3 minutter Fagligt talt,   Planteavl

Økologisk gods på Djursland viser, hvordan naturhensyn i landbruget øger biodiversiteten

Stenalt Gods, der har været drevet økologisk i snart 25 år, tager særlige hensyn til insekterne og fuglene, og det kan ses på dyrelivet.

04-07-2022 2 minutter Nyt fra Icoel,   Biodiversitet,   Natur

Nyt værktøj skal udvikle bæredygtig griseproduktion

KRONIK: Økologiske landmænd vil gerne bidrage med mindre drivhusgasproduktion, og en af måderne at gøre det på er at bruge foder med et mindre klimaaftryk.

29-06-2022 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Kronik,   Svin