Annonce

Annonce

Nærbillede af en høne

Forskere skal nu undersøge, hvilke tiltag der kan reducere forekomsten af brystbensbrud hos høner. Foto: Pixabay

Efter flere afslag har forskere nu fået penge til at undersøge høners knoglebrud nærmere

Der skulle fire ansøgninger til, før forskere og Danske Æg fik tildelt forskningsmidler til at undersøge, hvordan man kan reducere forekomsten af brystbensbrud hos høner.

Det vakte opsigt i både medier og branchen, da et studie fra Københavns Universitet sidste år konkluderede, at ca. 85 pct. af de danske æglæggende høner rammes af brystbensbrud. Årsagen menes at være, fordi de lægger for store æg, mens de endnu er for små, men hvordan det kan løses er mere kompliceret.

Nu er det første skridt mod en mulig løsning imidlertid taget, idet Københavns Universitet og Landbrug & Fødevarers ægsektion Danske Æg efter fire ansøgninger og tre afslag har fået tilsagn om otte mio. kr. til at undersøge, hvordan man kan sænke forekomsten af brud på brystbenet. Det skriver Landbrugsavisen.

"Jeg er simpelthen så glad for, at vi nu kan komme videre med at undersøge de her risikofaktorer. Vi håber på at kunne ende ud med at lave nogle afprøvede og valide anbefalinger til producenterne om, hvad de kan gøre for at minimere den her forekomst (af brud red.)," siger Ida Thøfner, der er adjunkt hos Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet og ansvarlig for projektet, til Landbrugsavisen.

Projektet skal se på, hvordan man kan hæve velfærden i hønseproduktionen ved at minimere antallet af brud, uden at det giver dårligere produktionsøkonomi. Man vil bl.a. undersøge effekten af, at lade hønerne blive ældre, før de begynder at lægge æg, ændre i lys-, foder- og andre forhold samt kigge på andre racer.

Det fremgår ikke, hvorfor det fjerde gang lykkedes at få bevilget penge til studiet. Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg siger til Landbrugsavisen, at man har ændret lidt i ansøgningen og spekulerer i, at det kan skyldes en ændret holdning hos Landbrugsstyrelsen, eller at man bare er blevet bedre til at skrive ansøgninger.

Flere artikler fra samme sektion

Der er penge i at planlægge sin mark i god tid

FAGLIGT TALT: Det er nu, man skal følge op på 2022-sæsonen og vurdere, hvad man skal arbejde med, inden næste sæson begynder.

05-07-2022 3 minutter Fagligt talt,   Planteavl

Økologisk gods på Djursland viser, hvordan naturhensyn i landbruget øger biodiversiteten

Stenalt Gods, der har været drevet økologisk i snart 25 år, tager særlige hensyn til insekterne og fuglene, og det kan ses på dyrelivet.

04-07-2022 2 minutter Nyt fra Icoel,   Biodiversitet,   Natur

Nyt værktøj skal udvikle bæredygtig griseproduktion

KRONIK: Økologiske landmænd vil gerne bidrage med mindre drivhusgasproduktion, og en af måderne at gøre det på er at bruge foder med et mindre klimaaftryk.

29-06-2022 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Kronik,   Svin