Annonce

Annonce

Bertel Hestbjerg står ved siden af en af sine poppelgrise

Bertel Hestbjerg blev i 2018 kåret som 'Årets Økologiske Håndværker i kategorien 'Økonomi i økologi'. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Årets øko-håndværker i økonomikategorien: Bertel Hestbjerg og poppelgrisene

VIDEO: Bertel Hestbjerg er økologisk svineproducent i Vestjylland. Og da grisen er et skovdyr, har han plantet striber af poppeltræer hos dyrene. Her bliver smågrisene sammen med deres mor tre uger længere, end Ø-mærket kræver. Sammen med Coop har Bertel lanceret ’Poppelgrisen’, og i 2018 blev Bertel Hestbjerg af sine kolleger i Økologisk Landsforening kåret som ’Årets Økologiske Håndværker’ i kategorien ’Økonomi i Økologi’.

Bertel Hestbjerg er økologisk svineproducent i Vestjylland. For seks år siden plantede han striber af poppeltræer til grisene i faremarkerne. 

”Skulle vi blive ved med at bevare det forspring, som gør, at en del af forbrugerne synes det er logisk at vælge vores kød, så skulle vi også udvikle os. Og så fordi jeg synes at kunne være med til at give dem et bedre griseliv – det er det, jeg brænder for,” siger Bertel Hestbjerg.

Hestbjerg Økologi består af tre ejendomme med i alt 1.500 søer og syv lokationer med slagtesvin. Der er i spidsperioder 30 ansatte, og sammen med Coop har Bertel lanceret ’Poppelgrisen’, som nu har været i køledisken i halvandet år. Bertels kolleger i Økologisk Landsforening kårede ham i 2018 til 'Årets Økologiske Håndværker' i kategorien ’Økonomi i Økologi’. 

For Bertel er det mest interessante, hvad økonomien kan bruges til i forhold til grisene.

”Det, der er allermest fedt, er, at det giver noget råderum til at afprøve nogle af de idéer, vi har til at lave et bedre griseliv. Økonomi er fint og nødvendigt – vi har også været der, hvor vi manglede penge til at gøre det, vi gerne ville, og så fylder det meget. Så derfor er vi også meget taknemmelige og ydmyge over, at vi nu har haft de her år, hvor vi har tjent nogle penge, der giver os den frihed. Det, der gør det sjovt, er jo at arbejde med grisene og konceptet”, siger Bertel Hestbjerg.

Se mere om Bertel Hestbjerg og poppelgrisene i videoen her:

Filmen er produceret i projektet 'Markedsvækst kræver forbrugertillid til de økologiske landmænd og produkter.' Projektet har fået støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. Musik: www.bensound.com. Steadycam: Jon Bisgaard. Videojournalist: Joachim Plaetner Kjeldsen. 

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud