Annonce

Annonce

Det kniber med tid, når børnefamilierne skal lave aftensmad, og så falder valget tid på de velkendte og hurtige løsninger. Foto: Carolines Køkken

Pasta med kødsovs er stadig danskernes favoritret til hverdag

Da hver tredje forbruger bruger under en halv time på at lave aftensmad, er det vigtigt, at de økologiske producenter udvikler flere produkter, der gør det nemt og hurtigt at tilberede et sundt aftenmåltid.

Pasta med kødsovs og stegt kylling med tilbehør. Det er og bliver danskernes favorithverdagsretter og ifølge Karolines Køkkens årlige befolkningsundersøgelse fremgår det også, at en kort tilberedelsestid formentlig er en afgørende parameter, når mange familier beslutter, hvad de skal spise til aften.

Hver tredje dansker bruger nemlig mindre end en halv time på at lave aftensmad i hverdagen, mens 38 pct. svarer, at tid forhindrer dem i at lave mere hjemmelavet mad.

Undersøgelsen viser også, at det er så som så med kreativiteten, når der skal laves mad, og mange danskere køber ind til de samme få hverdagsretter igen og igen.

Om undersøgelsen:

  • Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 1000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 12. januar til 19. januar 2022.

  • Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

Gamle kendinge i køkkenet

Karolines Køkkens årlige undersøgelse af danskernes madvaner viser, at pasta med kødsovs ligger øverst på listen over danskernes favorithverdagsretter med 59 pct. Derefter kommer stegt kylling med 57 pct., frikadeller med 54 pct. mens lasagne følger lige efter med 53 pct.

”Jeg synes, det er ret bemærkelsesværdigt, at pasta med kødsovs og stegt kylling bliver ved med at være danskernes favoritretter, når vi samtidig ser, at mange drømmer om at spise mere grønt. Det vidner om, at vi er glade for vores vaner,” siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 28 år.

Hver tredje laver mad på under 30 minutter

At danskerne er vanedyr, kan skyldes manglende tid. Tid er nemlig et afgørende parameter for mange af os, når vi laver mad i hverdagen, viser undersøgelsen fra Karoline Køkken, som bliver drevet af Arla.

27 pct. af danskerne bruger mellem 15 og 30 minutter på at lave aftensmad i hverdagen, mens 6 pct. bruger mindre end 15 minutter. Dermed bruger hver tredje dansker mindre end en halv time på at lave aftensmad i hverdagen. Samtidig svarer fire ud af ti danskere, at de ikke har tid til at lave mere hjemmelavet mad i hverdagen, end de gør i dag.

”Når hverdagen er travl og der er kort tid til madlavning, så rækker fantasien sjældent til at opfinde nye retter og smage, og derfor laver vi velkendte retter,” siger Tove Færch, og fortsætter:

”Vi kan se, at det særligt er børnefamilier, der oplever, at det er svært at få tid til at lave mere hjemmelavet mad. Halvdelen af alle danske børnefamilier peger nemlig på tid som en mangelvare. Jeg tror i høj grad, det handler om, at vi mangler inspiration. For ny, grøn og velsmagende aftensmad behøver bestemt ikke at tage lang tid,” siger Tove Færch. 

Især børnefamilierne mangler tid

Ifølge Birgitte Jørgensen, markedschef for detail i Økologisk Landsforening, er der tale om en tendens, som man ser alle steder. Det kniber med tid i en travl hverdag. Ikke mindst i mange børnefamilier.

Hun peger i den forbindelse på, at der allerede findes mange økologiske produkter, som gør det nemmere at lave hurtig mad af økologiske råvarer.

”Vi skal gøre det nemt for forbrugerne ved at lave flere vaskede grøntsager, mere snitgrønt, forkogte bælgfrugter og pizzabunde, hvor mange forbrugere stadig oplevere, at de er med til at lave maden fra bunden. Og der findes allerede mange økologiske varianter, men der er plads til mange flere,” siger Birgitte Jørgensen.

Mangler du inspiration til en grønnere kost, er der hjælp at hente mange steder. Magasinet Økologisk har bl.a. fået inspiration fra madblogger Anette Hoeg Nielsen, som fortæller, hvordan hun veksler kød med grønt i fire kendte kødretter.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel