Annonce

Annonce

Et billede af Meyers menuskilt på Northside 2022

Meyers er blandt de leverandører, som laver plantebaseret mad på årets Northside Festival. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Northside står fast: Kødet vender ikke tilbage på menuen

Northside har netop åbnet for sit første år som kødfri festival, og de plantebaserede menuer er kommet for at blive på festivalen, der også holder fast i det økologiske.

Peter Skoven, Food & Beverage Manager for Northside-festivalen, tøver ikke, da han bliver spurgt, om festivalen også fremover vil holde fast i sit nye kødfri koncept:

"Det her er fremtiden. Der er ingen vej tilbage for os," fastslår han.

Sidste år meldte festivalen ud, at dette års udgave - det første efter to års aflysning på grund af corona - ville blive kødfrit. Det vil sige, at samtlige madboder laver plantebaseret mad med mulighed for maksimalt 15 pct. æg- og mejeriprodukter. Intet kød. Samtidig skal det hele være økologisk.

I løbet af de tre dage, som festivalen varer, regner man med at lange 150.000 måltider over disken - og alle får serveret plantebaseret mad - også al personale, frivillige og artisterne.

"Northside er et perfekt eksperimentarium til at afprøve en masse ting, og med maden vil vi altid gerne eksperimentere. Vi startede med fokus på økologi og emballage, og i 2017 blev al mad økologisk. I begyndelsen var det kun ketchuppen, der var økologisk. Nu afvikler vi også for første gang hele festivalen på 100 pct. el. Vi vil være nr. 1, når det gælder bæredygtighed," fortæller Peter Skoven.

Nåede 100 pct. økologi

Da man nåede 100 pct. økologi i 2017, spurgte ledelsen sig selv, hvad næste skridt skulle være. Og da den både oplevede, at artisterne begyndte at efterspørge mere plantebaseret, og tilbagemeldinger fra gæsterne viste en lyst til det plantebaserede, gav det næsten sig selv, hvad det næste skridt skulle være.

Derfor satte festivalledelsen sig sammen med Plantebaseret Videnscenter og Økologisk Landsforening for at konkretisere, hvordan menuerne skulle tage sig ud. En anden mulighed var at gøre måltiderne primært plantebaserede, men med en smule kød, men parterne blev enige om at tage skridtet fuldt ud.

"Vi ville bevise, at man kan lave en bred vifte af lækker, plantebaseret mad. Det er vigtigt, at det smager godt. Det er en stor sejr for den grønne omstilling, hvis man kan sige, at den tilmed smager godt," siger Peter Skoven og nævner, at variationen i maden går fra køderstatninger, som eksempelvis ekstraheret ærteprotein, der skal imitere kød, til retter bygget op om de grønsager, som man i forvejen kender.

Peter Skoven tror ikke på, at Northsides målgruppe er utilfreds med, at festivalen er blevet kødfri, selvom der har været kritik af beslutningen på sociale medier
Peter Skoven tror ikke på, at Northsides målgruppe er utilfreds med, at festivalen er blevet kødfri, selvom der har været kritik af beslutningen på sociale medier. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Northside er ikke kun blevet et eksperimentarium for festivalen selv - det er også blevet en mulighed for leverandørerne til at afprøve nye retter, forklarer han.

Det er dog ikke nogen hemmelighed og måske heller ikke overraskende, at det medførte vrede kommentarer på sociale medier, da Northside i sin tid meldte ud, at maden blev kødfri. Hvor meget af kritikken, der reelt kom fra Northsides målgruppe, er uvist. Ud fra de analyser, ledelsen selv har foretaget gennem årene, tror Peter Skoven ikke på, at der er stor utilfredshed blandt gæsterne, da de har givet udtryk for, at de gerne vil spise mere grønt. Hvilket to tredjedele af alle danskere også ønsker, minder han om og sender så et budskab til kritikerne:

"Kom nu og smag på det!"

At det plantebaserede nu fylder så meget, betyder ikke, at man har i sinde at gå på kompromis med økologien, siger Peter Skoven:

"Økologi er fortsat et vigtigt ben for os, men vi har givet os selv en stor udfordring, for det er ikke altid nemt at skaffe alle de nødvendige råvarer i økologiske varianter. Men jeg kunne ikke forestille mig at gå ned i økologiprocenten."

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise