Annonce

Annonce

Nelly Riggelsen bag disken med den nye valledrik

Gæsterne på Foodexpo tog så godt imod testdrikken Ferm, som består af æblemost og valle, at Nelly Riggelsen tror på, at Naturmælk endelig har fundet en salgbar anvendelse af restproduktet fra osteproduktionen. Foto: Jakob Brandt

Naturmælk har store forventninger til ny drik, som består af valle og æblejuice

Via et samarbejde med Tvedemose, kan Naturmælk være på vej til at tilføre ny værdi til restprodukt fra osteproduktionen, som hidtil er endt i et biogasanlæg.

Måske skal vi i fremtiden vænne os til at slukke tørsten i en blanding af valle og æblejuice. Det håber Naturmælk, som brugte Foodexpo til at testlancere drikken Ferm. Den er fremstillet af valle og æblemost fra samarbejdspartneren Tvedemose, og at dømme på tilbagemeldingerne fra messegæsterne faldt især varianten med 30 pct. valle og 70 pct. æblemost i god smag hos de fleste.

”Det smager faktisk godt”. ”Den er meget frisk”. De første vurderinger af drikken Ferm, som Naturmælk præsenterede på fødevaremessen Foodexpo var så positive, at samarbejdspartnerne bag drikken er parat til at arbejde videre mod en egentlig lancering.

”På den måde kan vi skabe værdi i vallen, som er et restprodukt fra vores osteproduktion, som vi normalt afleverer til et biogasanlæg,” siger Nelly Riggelsen, salg- og marketingchef hos Naturmælk.

For Naturmælk ser hun spændende perspektiver i at skabe ny værdi i et restprodukt, som på de større mejerier typisk bliver laver til pulver, der anvendes som ingrediens i mange forskellige fødevarer.

Et kg ost giver ni liter valle

For hvert kg ost, som mejerierne producerer, dannes der ca. ni liter af restproduktet valle. Valle blev tidligere brugt til svinefoder eller kørt ud på marken, men på grund af sit indhold af proteiner, mineraler og laktose er det blevet en eftertragtet ingrediens for fødevareindustrien.

I landets største mejerier bliver størstedelen af vallen i dag tørret og solgt som ingrediens i kiks og kager og flere andre fødevarer. Men selv om Naturmælk i de uger, hvor der er mest gang i osteproduktionen, ender med ca. 10 ton valle, er mængderne stadig så små, så det ikke kan betale sig for det sønderjyske mejeri at investere i det temmelig kostbare anlæg, som er nødvendigt for at forarbejde vallen til pulver. Derfor ligner det en optimal løsning, hvis Ferm kan blive endestationen for en del af vallen, som ellers ender i et jysk biogasanlæg.

”Næste fase handler om, at vi skal have analyseret næringsindholdet i drikken,” siger Nelly Riggelsen, som endnu ikke har regnet på, hvad prisen skal være for den fermenterede drik, som bliver tappet på Tvedemoses tapperi på Lolland og skal opbevares på køl.

Vandt pris for valledrik i 2012

Faktisk er det ikke første gang, at det sønderjyske mejeri er tæt på at lancerer en drik, som er lavet på basis af valle. Tilbage i 2012 modtog Naturmælk "The European Award for Cooperative Innovation," fra den største europæiske andelsorganisation, Cogeca, for udviklingen af en proteindrik, som var udviklet af valle.  

Den udnyttede, at det flydende restprodukt fra osteproduktionen indeholder værdifulde proteiner, som mejeriet opkoncentrerede, så den første valledrik kom til at indeholde 10 pct protein og mindre end en procent fedt, men trods den interessante sammensætning kom drikken kom aldrig i handlen.

Ferm skal opbevares på køl, og går det som Naturmælk håber, kommer drikken i handlen i slutningen af året
Ferm skal opbevares på køl, og går det som Naturmælk håber, kommer drikken i handlen i slutningen af året. Foto: Jakob Brandt

”Det krævede en del investeringer i udstyr for at producere proteindrikken, og de stod ikke mål med indtjeningen,” forklarer Nelly Riggelsen om baggrunden for at det første forsøg på at finde anvendelse for vallen aldrig blev realiseret.

Med Ferm-drikken forholder det sig noget anderledes, idet samarbejdspartneren Tvedemose, som levere æblemosten, også råder over eget tapperi, som kan stå for produktionen, og ifølge Nelly Riggelsen ligner recycling af vallen et skridt, som harmonerer godt med mejeriets løbende arbejder med at skabe en mere cirkulær økonomi.

Vi så en fælles case i det 

Hos Tvedemose er Jens Christian og Kirsten Hansen mest kendt som landets største producent af økologiske champignon, men sideløbende har de gennem mange år haft gang i flere andre fødevareprojekter, og i samarbejde med sønnen Frederik Hansen, driver de tre ejendomme på Lolland med økologiske frugtplantager og kyllinger, som bidrager med gødning til svampeproduktionen.

Direktør for Naturmælk Leif Friis Jørgensen har gennem flere år siddet med i  Tvedemoses ”adviseryboard”, og i slutningen af 2021 tog han en spand valle med til Lolland, hvor han sammen med Frederik Hansen begyndte at mixe æblemost og valle i forskellige blandingsforhold.

”Vi så en fælles case i det. Vi har tappeudstyret og æblemosten og Naturmælk har vallen, og så brugte vi en dag på at eksperimenterede med forskellige blandingsforhold af æble og valle.” siger Frederik Hansen.

Siden har de to samarbejdspartnere forsøgt at promovere den pasteuriserede drik overfor deres .

”Det handler om at finde den smag, som danskerne gerne vil have, og hvis det viser sig, at der er et kundesegment for det, kan vi formentlig være klar til at gå på markedet efter næste æblehøst,” lyder vurderingen fra Frederik Hansen.

Han driver ca. 17 ha med frugttræer, hvoraf knap de 14 ha omfatter æbletræer, og har hidtil solgt hovedparten af æblemosten via Nemlig.com og B2B, men hvis det er muligt at opnå den rigtige pris, er han klar til at gå vallevejen.

I flere tysktalende lande har lignende drikke været på markedet i årtier.

Flere artikler fra samme sektion

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Danske servicestationer udfaser turbokyllinger

Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.

24-04-2024 3 minutter Dyrevelfærd