Annonce

Annonce

Produktion af proteinbarer hos Mols Organic

Mols Organic har produceret en lang række forskellige kiks, kager, konfekt og proteinbarer m.m., men nu har en konkurs sat en stopper for produktionen. Arkivfoto: Jakob Brandt

Mols Organic går konkurs efter fodfejl

En glemt indberetning af chokoladeafgiften betød, at Mols Organic skulle strakstilbagebetale et coronalån til staten på ca. 1,5 mio. kr., og det væltede læsset for den økologiske producent på Djursland.

Det har alle årene været vanskeligt for Rømer-familien at få driften af Mols Organic til at hænge sammen. Derfor har direktør og medejer Niels Rømer af flere omgange skudt flere penge ind i fabrikken, men nu har et krav om strakstilbagebetaling af et coronalån ført til en konkurs.

Da Rømer-familien i 2014 overtog chokoladefabrikken Woodshade i Vrinners på Djursland, var den forrige ejer, Lars Frederiksen, kørt økonomisk fast. Nu er det samme sket for de nye ejere, som dermed kommer til at betale en høj pris for, at de glemte at indberette chokoladeafgiften i slutningen 2021.

Rigtig øv, men en nødvendighed

Konkursen fremgår af Statstidende, og nyheden bekræftes af medejer Aksel Rømer, der i en mail til Food Supply konstaterer, at konkursen er "rigtigt øv - men en nødvendighed".

Sammen med sin far, Niels Rømer, og sin bror, Nicolai Rømer, ejer han halvdelen af Mols Organic. Den anden halvdel har siden 2020 været ejet af Huno Kjærsgaard Jensen, der fungerede som direktør fra årsskiftet til 2021 og frem til 28. juni samme år, hvor Niels Rømer overtog direktørposten.

Det har i dag ikke været muligt at få en yderligere kommentar fra Rømer-familien, men kurator, advokat Søren Hedegaard Frederiksen fra Kasus-advokaterne i Silkeborg oplyser, at det reelt var en mindre fodfejl i slutningen af 2021, som var med til at vælte læsset.

”Mols Organic glemte at indberette chokoladeafgiften, og selv om det var en nul-indberetning, betyder den fodfejl, at selskabets coronalån på 1,5 mio. kr.  forfalder til straksindbetaling, og det væltede læsset,” siger Søren Hedegaard Frederiksen, som forventer, at der kommer til at gå tre-fire uger, før han har skabt overblik over, hvad der skal ske med boet.

”Lige nu arbejder jeg på at få registreret, hvad der er af værdier, men umiddelbart ser det ikke ud til, at der bliver meget til kreditorerne,” lyder vurderingen fra kurator, som vurderer, at den bedste løsning formentlig vil være at sælge til en køber, som ønsker at drive selskabet videre.

Samlet minus på 11 mio. kr.

Siden familien Rømer overtog virksomheden og ændrede navnet til Mols Organic, har de haft travlt med at udvikle nye produkter i flere forskellige varekategorier, og frem til årsskiftet 2022 producerede virksomheden en serie kiks og kager m.m. til Lidl-kæden. De blev lavet i samarbejde med topkokken Wassim Hallal, men trods en løbende lancering af nye produkter opnåede familien aldrig at aflevere et regnskab med sorte tal på bundlinjen.

Tværtimod har driften af Mols Organic gennem årene genereret et samlet underskud på godt 11. mio. kr. Set i det lys ligner aktiviteterne på Djursland et dyrt bekendtskab for den økologiske pionér-familie, som nok er kendt af flest for etableringen af Naturfrisk, bryggeriet Ørbæk og Nyborg Destilleri på Fyn, som i dag er samlet i Naturfrisk Group.

Rømer Vegan kører videre

Familien Ørbæk etablerede for godt to år siden den plantebaserede fødevareproducent, Rømer Vegan, som i lighed med Mols Organic bor til leje i det nedlagte Arla-mejeri i Vrinners, og ifølge kurator Søren Hedegaard Frederiksen er det kun Mols Organic, som bliver berørt af konkursen.

Aksel Rømer meddelte til Food Supply, at familien ikke ønsker at kommentere konkursen yderligere før senere på ugen. 

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise