Annonce
Annonce
Der er dobbelt hæder til Spar i Aakirkeby, hvor Sascha Nielsen, blev kåret for at indrette en af kædens flotteste økologiske grøntafdelinger, mens købmand Egon Jensen Mondrup med sit andet danske øko-mesterskab er med til at inspirere andre af kædens butikker til at satse mere på økologiske varer. Foto: Spar
Bornholmsk købmand er dobbelt dansk mester i økologi i Spar-kæden
Ægteparret Charlotte og Egon Jensen Mondrup kan nu kalde sig dobbelt dansk mester i økologi i Spar-kæden, men ambitionerne stopper ikke her.
Siden ægteparret Charlotte og Egon Jensen Mondrup i 2000 overtog driften af Spar-butikken i Aakirkeby på Bornholm, har de tredoblet økologiandelen, og to år i træk har deres to bornholmske butikker erobret henholdsvis første- og andenpladsen i kædens interne danske mesterskab i økologi.
Flere økologiske produkter på hylderne og en mere fremtrædende placering i butikken er hovedårsagen til, at parrets butik i Aakirkeby for andet år i træk vinder Spar-kædens interne, danske mesterskab i økologi, som er lanceret for at inspirere kædens øvrige købmænd til at øge deres økologiske salg.
Mange af vores kunder kendte ikke vores økologiske sortiment særlig godt, men de var meget nysgerrige, og de opdagede, at der er tale om anderledes varer, som gør en forskel. Så i takt med at vi lancerede flere økologiske produkter, købte de mere og mere.
— Egon Jensen, Spar-købmand i Aakirkeby
Selv om deres Spar-butik i Gudhjem har en højere økologiandel og en af de højeste blandt Spar-kædens 131 butikker, er det parrets anden Spar-butik, som ligger i Aakirkeby, der for andet år i træk kan smykke sig med titlen som kædens danske mester i økologi.
DM-titlerne bliver nemlig ikke nødvendigvis tildelt de butikker, som sælger mest økologi eller har den højeste økologiandel. Det dobbelte mesterskab er derimod udtryk for, at butikken i Aakirkeby de to seneste år er den butik i Spar-kæden, som har flyttet det økologiske salg mest gennem en årlig kampagnemåned, som i år lå i april.
Erfaringerne fra Bornholm viser, at fødevarer, som er produceret på den populære turistø, både er i høj kurs hos turisterne og hos de mange lokalpatriotiske bornholmere. Begge kundegrupper nyder derfor godt af øens voksende status som et dansk fødevaremekka, hvor ikke mindst mange økologiske fødevareproducenter er spiret frem gennem de seneste år.
Købmandsparret er overbevist om, at flere kolleger kan følge i deres fodspor, idet blot små ændringer i placeringen af varerne kan være nok til at løfte økologisalget, og de oplever et stort potentiale i en kombination af økologiske og lokale varer.
"Vi sælger rigtig meget most fra Bornholms Mosteri og masser af Svaneke-øl," siger Egon Jensen Mondrup, om to af øens mest kendte økologiske brands, som begge har bidraget til at løfte omsætningen i parrets to butikker.
Overtog driften i 2020
"Sidste år blev mesterskabet afviklet i september, hvor der var masser af turister, men i år var det flyttet til april, hvor der var længere mellem turisterne, og alligevel vandt vi," siger Egon Jensen Mondrup, som forventer at skrue yderligere op for det økologiske salg i de kommende år.
Han har været medejer af Spar i Gudhjem og Aakirkeby i over 30 år. Gennem mange år havde en kompagnon ansvaret for selve driften, mens han selv styrede økonomien, men i februar 2020 købte Egon og Charlotte Jensen Mondrup makkerens andel, og det markerede samtidig et skifte til en grønnere kurs.
Mange af vores kunder kendte ikke vores økologiske sortiment særlig godt, men de var meget nysgerrige, og de opdagede, at der er tale om anderledes varer, som gør en forskel.
— Egon Jensen, Spar-købmand i Aakirkeby
Det økologiglade købmandspar bor i dag i Holte, hvor dagligvarekædernes økologisalg er markant højere end på Bornholm, og da de overtog ansvaret for den daglige drift, var de overbevist om, at det også var muligt at løfte salget i de bornholmske butikker.
Flere fag med Urtekram
"Vi startede med at give de økologiske varer en mere fremtrædende placering i grøntafdelingen, og vi fik flere fag med Urtekams produkter. Det gjorde en forskel," siger Egon Jensen Mondrup, som pendler en del frem og tilbage mellem Holte og de to Spar-butikker, hvor han også sørgede for, at produkterne i Spar-kædens private label-serie, Grøn Balance, fik en mere attraktiv placering.
Serien indeholder en lang række økologiske mad- og drikkevarer samt allergi- og miljøvenlige pleje- og husholdningsprodukter.
"Mange af vores kunder kendte ikke vores økologiske sortiment særlig godt, men de var meget nysgerrige, og de opdagede, at der er tale om anderledes varer, som gør en forskel. Så i takt med at vi lancerede flere økologiske produkter, købte de mere og mere."
En medvirkende årsag til væksten i det økologiske salg er, at de to Spar-butikker leverer varer til kunder over hele øen, og når Bornholms kommune visiterer ældre til at få leveret fødevarer, anbefaler den, at varerne kommer fra serien Grøn Balance, forklarer Spar-købmanden, som forventer at den positive salgsudvikling fortsætter.
"Vores målsætning er at komme op på mindst 10 pct. økologi om to år," siger han.
Flere artikler fra samme sektion
Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring
Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.
Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod
Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.
Sømosegaard blev tørlagt på Økodag, men endte ifølge værtsparret med en ren 10'er
Selv om værtsparret på Sømosegaard efter et historisk vådt forår fik opfyldt ønsket om en Økodag uden regn, blev det paradoksalt nok vandmangel, som blev den største udfordring i timerne inden godt 2.000 gæster strømmede til det midtjyske landbrug.