Annonce

Annonce

Bodil Dahl Jensen holder et stort portræt af Jordens Frugters første kælderlokale

Hjemme i Andelssamfundet Hjortshøj har Bodil Dahl Jensen gemt et foto af den første kælderbutik, der gennem årene udviklede sig til et økologisk supermarked, men konkurrencen fra detailkæderne blev hård. Foto: Jakob Brandt

Jordens Frugter sejrede sig ihjel

Den aarhusianske helsekostbutik Jordens Frugter startede som en rendyrket grøntsagsbutik i et kælderlokale på 35 m2, men da den lukkede efter to flytninger og 37 års drift, havde den udviklet sig til en jysk miniudgave af Irma.

I 2016 kårede helsebranchens leverandører Jordens Frugter som Årets Butik. Den blev bl.a. rost for sin lækre køle- og frostafdeling til økologiske grøntsager, kød- og mejerivarer og for personalets høje faglighed og humør, men her kun seks år senere er butikken lukket.

Lørdag 30 april stoppede ophørsudsalget, og de mange stamkunder, som Jordens Frugter havde fået efter 37 år på tre forskellige adresser i Aarhus-bydelen Trøjborg, havde for sidste gang skældt ejeren Bjarne Thorup ud for beslutningen om at lukke butikken.

Over for Økologisk Nu forsvarer den garvede helsekosthandler beslutningen med, at han er blevet 63 år og gerne vil have mere tid til børnebørnene og en arbejdsuge på under 60 timer. Han var derfor glad, da helsekostkæden Helsam i 2021 tilbød at overtage butikken. Men da papirerne skulle skrives under, sprang Helsam fra efter et kig i det seneste årsregnskab, hvor Jordens Frugter efter det første år med corona kom ud med et sjældent minus på 300.000 kr.

Helsam fik kolde fødder

»Det, synes jeg ikke, er meget for en butik, som årligt omsætter for syv mio. kr., men jeg havde nok sovet lidt i timen ved ikke at skære ned på personalet under corona,« siger Bjarne Thorup, som aldrig tidligere har haft underskud i Aarhus-butikken.

Kenneth Guldager, adm. direktør i Helsam, var dog usikker på, om butikken kunne bære, at Aarhus Kommune Hospital var flyttet fra bydelen for at blive integreret i byens nye supersygehus i Skejby.

»Hospitalets 5.000 ansatte udgjorde en meget væsentlig andel af butikkens kundeunderlag. Samtidig havde corona skabt stor usikkerhed i markedet, og i Helsam bilder vi os ikke ind, at vi er bedre til at drive butikker, end de mange selvstændige butiksejere,« siger direktøren.

Da helsekostkæden sprang fra, havde Bjarne Thorup meget kort tid til at finde en anden køber, som ville betale prisen på 1,5-2 mio. kr. Hans revisor foreslog ham i stedet for at begære butikken konkurs. På den måde ville han slippe for at afregne moms og betale løn til de ansatte i opsigelsesperioden, men den udbredte praksis ligger den jyske helsekostkøbmand meget fjernt.

Han ville have det dårligt med at tørre en eventuel gæld af på andre.

»Så jeg skiftede revisor og opsagde personalet til nytår, og de har alle fået løn i opsigelsesperioden,« siger Bjarne Thorup, som lørdag 30. april for sidste gang hentede skiltet med ”Ophørsudsalg - rabat 20 pct.” ind fra fortovet foran Tordenskjoldsgade 21.

Her var butikshylderne i ugerne inden blevet støvsuget af den sædvanlige sværm af ”udsalgsgribbe”, som ifølge Bjarne Thorup er en ret udbredt race i Danmark.

Træt af 60 timers arbejdsuge

Han har arbejdet med helsekost det meste af livet, bl.a. i Natur-Drogeriet, og i stedet for at ærgre sig over, at Jordens Frugter nu er fortid, glæder han sig over udsigten til at få mere tid til familien og børnebørnene, som oprindeligt var årsagen til, at han ønskede at afhænde sin mest velassorterede og bedst sælgende butik, som han selv betegner som en jysk miniudgave af Irma.

»Det er en livsstil at være selvstændig , men jeg var syg med kræft i 2018, og det kræver en del ekstra arbejde at drive en butik med ferske varer, så nu vil jeg gerne ned på en arbejdsuge på under 60 timer,« smiler han, da avisen kigger forbi et par dage efter lukningen, hvor han er i færd med at rydde butikken for inventar.

Hylderne er tomme, men Bjarne Thorup er fuld af gode minder efter en lang karriere i helsekostbranchen, hvor han kendte stamkunderne så godt, at han ofte vidste, hvad de kom for at købe, inden de nåede disken
Hylderne er tomme, men Bjarne Thorup er fuld af gode minder efter en lang karriere i helsekostbranchen, hvor han kendte stamkunderne så godt, at han ofte vidste, hvad de kom for at købe, inden de nåede disken. Foto: Jakob Brandt

Fremover vil han koncentrere kræfterne om at drive sine to resterende helsekostbutikker. De ligger i henholdsvis Viborg og i Skanderborg, hvor han selv bor. Det samme gør hans datter, som efter planen skal overtage begge butikker om fire år, når Bjarne Thorup krydser pensionsalderen.

»Butikkerne i Skanderborg og Viborg ligner hinanden og har ens varenumre og ingen ferske og frosne fødevarer, så det gør det nemmere at køre dem videre sammen, mens Jordens Frugter havde et bredere og mere atypisk varesortiment for en helsekostbutik,« forklarer Bjarne Thorup, mens han holder en pause fra arbejdet med at pakke metalreolerne ned og slette de sidste spor fra en butik, som meget godt illustrerer den rejse, helsekostbranchen har været på gennem de seneste årtier.

Grundlagt af grøntpionér

Jordens Frugter blev oprindelig grundlagt af grøntsagsavler Mogens Hansen. Han var en af de økologiske frontløbere, da han i 1982 grundlagde Gartneriet Marienlyst ved Harlev lidt uden for Aarhus – fem år før Ø-mærket blev indført efter regler, som han selv var med til at udvikle.

Vores force var, at vi havde det bredeste sortiment og kunne rådgive kunderne.

— Bodil Dahl Jensen, tidligere ejere og medstifter af Jordens Frugter

I de første år solgte han sine økologiske grøntsager via torvehandel i Aarhus, og i takt med at salget voksede, fik han brug for flere hænder.

»I 1984 ansatte jeg en tidligere elev fra den daværende økologiskole i Store Vildmose. Hun skulle hjælpe i marken, men da vi nærmede os vinter, havde jeg ikke noget arbejde til hende. Men jeg ville gerne holde på hende, for hun var dygtig, og så opstod ideen om at åbne en økologisk grøntsagsbutik i Aarhus,« fortæller Mogens Hansen.

Stigereolerne sneg sig ind

Eleven var Bodil Dahl Jensen. Hun er oprindelig uddannet folkeskolelærer, men efter kun halvandet år bag katederet på en skole i Hadsten var hun moden til at forfølge drømmen om at blive en aktiv del af den spirende miljøbevægelse, og da Mogens Hansen spurgte, om hun ville være med til at åbne en grøntsagsbutik, var hendes skæbne beseglet.

»På det tidspunkt boede jeg i Herluf Trollesgade, hvor der var et ledigt kælderlokale i en naboejendom. Den købte vi i fællesskab,« siger Bodil Dahl Jensen om det, der blev starten på en lang karriere bag disken og med Mogens Hansen som leverandør og medejer.

Man kan sige, at vi har sejret os ihjel. Vi ønskede økologi overalt. Det har vi fået.

— Bodil Dahl Jensen, tidligere ejere og medstifter af Jordens Frugter

»Butikken åbnede i begyndelsen af 1985, og vi var enige om, at den kun skulle forhandle økologiske grøntsager, og vi kunne sagtens sælge 200 kg gulerødder om ugen. Vi ville ikke sælge kosttilskud, men gennem årene kunne jeg godt se, at stigereolerne lige så stille sneg sig ind med andre varer på hylderne,« fortæller Mogens Hansen, som havde ansvaret for regnskabet og bestilling af de grøntsager, han ikke selv dyrkede.

Butikken var førende på grøntsager

Bodil Jensen fungerede som daglig leder af butikken, og hun fortæller, at der var en god grund til at diverse kosttilskud og cremer m.m. gradvist kom til at fylde mere og mere i sortimentet. Det skete, i takt med at de økologiske fødevarer langsomt begyndte at finde vej til de landsdækkende dagligvarekæder. De udviklede sig til den største konkurrent for de selvstændige øko-butikker, og knækkede også nakken på flere forsøg på at etablere egentlige kæder af økologiske supermarkeder i Danmark.

»I starten var vi førende på økologiske grøntsager. Mogens leverede de fleste. Resten hentede vi hos Solhjulet, og vi solgte både mel fra Aurion, mejerivarer fra Thise og saft fra Søbogaard. Andre varer kom fra Dansk Helios, Urtekram og Hanegal, men vi skulle tjene pengene et sted, og der er gode avancer på helsekostprodukterne, og de havde længere holdbarhed end de fleste fødevarer,« siger Bodil Dahl Jensen, der dog betragtede sig selv som økologisk købmand, og godt hjulpet af diverse tilskudsordninger fik butikken råd til de første ansatte.

Nyt syn på økologien

Hendes bolig, børnenes børnehave og butikken lå i en radius af 300 m, og det var i den cirkel, at Bodil Dahl Jensen brugte hovedparten af døgnets timer.

»Men der blev hurtigt trangt i butikken, og hver aften måtte vi bære de mest sårbare grøntsager ud i et køligt skur i baggården.«

Samtidig voksede Mogens Hansens gartneri, og i 1992 blev de enige om, at Bodil Dahl Jensen skulle købe ham ud af butikken. To år senere flyttede hun Jordens Frugter til nye og dobbelt så store lokaler i en nedlagt boghandel i bydelens hovedgade Tordenskjoldsgade, hvor der blev plads til køl, flere grøntsager og friskbagt brød fra Emmerys, og butikken fik flere ansatte, omsætningen voksede.

Mange af stamkunderne begræder at Jordens Frugter er fortid
Mange af stamkunderne begræder at Jordens Frugter er fortid. Foto: Jakob Brandt

»Vores force var, at vi havde det bredeste sortiment og kunne rådgive kunderne,« siger Bodil Dahl Jensen som gennem årene oplevede, at der voksede en helt ny kundegruppe frem.

»Hvor økologien i de første år handlede mest om miljø. Vi ville beskytte naturen ved at undgå gift i vores vandløb og jorden, begyndte kunderne at købe økologi ud fra et sundheds- og ernæringsmæssigt perspektiv. De tænkte på deres egen sundhed og ville ikke have gift i kroppen.«

Medarbejderstaben voksede, der kom flere vegetariske produkter mens flere fødevarer uden gluten, sukker og diverse tilsætningsstoffer fandt vej til hylderne.

Butikken var populær, og en dag i 2014 bankede Bjarne Thorup på døren. Han drev flere østjyske helsekostbutikker og spurgte, om hun ville sælge butikken. Han ville flytte den til et dobbelt så stort lokale i samme gade, og det blev aftalt, at Bodil Dahl Jensen skulle følge med, og hun stod bag disken til udgangen af 2017, hvor hun fyldte 65 år.

Vi fik det som vi ville

De seneste uger har Bjarne Thorup brugt på at fjerne de mange stålreoler fra Jordens Frugter.

»Dem har jeg fået fået lavet for 400.000 kr., så da der kom en mand og spurgte, om han kunne købe butikken for 200.000 kr., måtte jeg fortælle ham, at det kun var nok til udbetalingen,« smiler Bjarne Thorup, som mest af alt kommer til at savne de mange stamkunder, som han ofte kom til at kende så godt, at han vidste, hvad de skulle have, når de dukkede op ved disken.

For både Bodil Jensen og Bjarne Thorup er det en smule vemodigt, at butikken lukker, men de vælger at anlægge et positivt perspektiv på, at ”deres” butik er fortid.

»Man kan sige, at vi har sejret os ihjel. Vi ønskede økologi overalt. Det har vi fået,« siger Bodil Jensen.

Bjarne Thorup er enig.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise